BiH

Zastupničko pitanje

Turković skupocjeni orden koji je dobila od katarskog emira zadržala za sebe i svoje nasljednike

11/05/2020

U pojašnjenju koje je dostavljeno zastupniku Damiru Arnautu detaljno su analizirani zakoni, te je ministrica zaključila da orden nije poklon

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut u februaru je zatražio informaciju o tome da li je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zadržala kod sebe zlatni orden koji je 16. januara 2020. godine dobila od katarskog emira Tamima bin Hamada Al Thanija.

U pojašnjenju koje je dostavljeno zastupniku detaljno su analizirani zakoni, te je ministrica zaključila da orden nije poklon i da će on ostati njenim nasljednicima.

“Analizom relevantnih zakonskih i podzakonskih propisa, kako u Državi Katar tako i na nivou Bosne i Hercegovine, te njihovim međusobnim dovođenjem u vezu, moguće је zaključiti da ni katarski ni bh. zakoni o odlikovanjima ne tretiraju odlikovanja-ordene-medalje, koji su dodijeljeni pojedincu kao znak zahvalnosti za odredeni rad ili doprinos određenoj državi ili čovječanstvu, kao poklone.
Zakon o odlikovanjima Bosne i Hercegovine propisao je obavezu postupanja te pridržavanja utvrđenih principa izabranih zvaničnika nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika. Pomenuti Al Wajba orden Države Katar je odlikovanje lične prirode, dodjeljuje se kao izraz poštovanja za učinjena djela, to nije dodijeljen u svojstvu poklona, jer ga ne dobijaju svi strani ambasadori koji su boravili i služili u toj zemlji.

Ovaj tip odlikovanja, prema zakonima Katara i BiH, je neprenosiv za života nosioca, te se isti nakon smrti nosioca odlikovanja prenosi na nasljednike. Shodno navedenom, dodjela ovog tipa odlikovanja nije i ne može se tretirati kao poklon, te se na isto ne odnose odredbe Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH”, navela je u odgovoru Turković.
Arnaut je podsjetio da je katarski emir odlikovao ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseru Turković posebnim ordenom “Al Wajba”. Ovaj orden dobila je u znak zahvalnosti za izuzetan diplomatski doprinos u cilju jačanja bilateralnih odnosa u svim oblastima između dvije zemlje u toku njenog mandata kao ambasadorice Bosne i Hercegovine u Kataru.

On je zatražio da mu se odgovori da li je ministrica prijavila ovaj poklon u skladu sa Zakonom o sukobu interesa u institucijama BiH, a koji kaže da poklone vrednije od 200 KM državni funkcioneri ne mogu zadržati. Pojasnio je da s obzirom da orden ima ima 184 kamena dijamanta i safire, vrјіedi više od 200 КМ.

Komentari

Autor: NAP

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.