BiH

Održava se online

Turković učestvovala na 27. Ministarskom vijeću OSCE-a

03/12/2020

Želim naglasiti da vlasti u Bosni i Hercegovini dosljedno pokazuju odlučnost u provođenju reformskog puta, svjesni da su rješavanje socijalno-ekonomskih potreba građana glavni priorite

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, danas je učestvovala na 27. Ministarskom vijeću OSCE-a, koje se 3. i 4. decembra 2020. godine održava u Tirani.

Zbog trenutnih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19, Ministarsko vijeće, koje je centralno tijelo za donošenje odluka i upravljanje OSCE-om, prvi put se održava online.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH, Turković se u svom izlaganju zahvalila Albaniji na uspješnom predsjedavanju i vođenju OSCE-a u protekloj godini, posebno jer se radi o nepredvidivom i izazovnom periodu, te čestitala novoizabranom rukovodstvu OSCE-a, dodajući da može računati na podršku Bosne i Hercegovine u izvršavanju svojih zadataka.

Istakla je da BiH pozdravlja angažman OSCE-a u mirnom rješavanju sukoba i naglasila potrebu poštivanja normi međunarodnog prava.

– Imajući u vidu sigurnosno okruženje, te negativne pojave poput terorizma, organiziranog kriminala i trgovine ljudima, istakla je da je potrebno ojačati sektor sigurnosti kroz snažna partnerstva između međunarodnih organizacija i država, ali i s inkluzivnim pristupom privatnom sektoru i civilnom društvu – saopćeno je.

Navela je da BiH i dalje snažno podržava OSCE-ove autonomne institucije i prisustvo na terenu, jer su one nezamjenjive u pružanju podrške državama učesnicama, u održavanju i provođenju obaveza OSCE-a. Također, istakla je da Bosna i Hercegovina snažno podržava rad Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, te kao treći kontingent po veličini, poziva strane da omoguće slobodu kretanja i pruže potpunu sigurnost.

– Želim naglasiti da vlasti u Bosni i Hercegovini dosljedno pokazuju odlučnost u provođenju reformskog puta, svjesni da su rješavanje socijalno-ekonomskih potreba građana glavni prioritet. U septembru ove godine Vijeće ministara je usvojilo strategiju ratnih zločina. Također, postoji konsenzus o potrebi daljnjih političkih reformi i nadogradnje političkog i izbornog sistema, kako bi se država konačno postavila na brzu stazu u procesu integracija u EU. Međutim, modaliteti kako postići ovaj cilj još uvijek su u fazi izrade. Za konačno rješenje vjerovatno će biti potrebna odgovarajuća pravna i politička ravnoteža. Sporazum koji je omogućio lokalne izbore u Mostaru nakon 12 godina, trebalo bi se smatrati prekretnicom trenutnog zastoja u reformama – kazala je u svom obraćanju Turković.

Na kraju obraćanja, ministrica je pozdravila nadolazeće švedsko predsjedavanje OSCE-om, ali i prijavu Sjeverne Makedonije za predsjedavanje 2023. godine, ako i Estonije za 2024. godinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.