Džaferović potvrdio

Turska će BiH donirati 30.000 doza vakcina

turska sastanak (1)

Razgovarano je i o tome kako na što bolji način iskoristiti Sporazum o slobodnoj trgovini koji je Predsjedništvo potpisalo, a naknadno je i ratificiran u parlamentima obje države

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon sastanka Predsjedništva BiH s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom kazao je da je ova posjeta potvrdila izuzetno dobre i prijateljske odnose između dvije zemlje.

Zahvalio je predsjedniku Erdoganu na gostoprimstvu, dodajući da ovo bila vrlo važna posjeta, jer je na dnevnom redu bilo nekoliko jako bitnih tema.

– Najprije zahvaljujem predsjedniku Erdoganu za 30.000 doza vakcina protiv koronavirusa koje će Republika Turska donirati Bosni i Hercegovini kako je saopćeno na današnjem sastanku – kazao je Džaferović.

Napomenuo je da je razgovarano i sporazumu o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd koji je danas potpisan što je novi korak naprijed o pitanju tog velikog infrastrukturnog projekta.

– Autoput Sarajevo – Beograd je vrlo važan za Bosnu i Hercegovinu, jer će spojiti glavni grad s sjeveroistočnim i jugoistočnim dijelom BiH – dodao je.

Također, ovaj projekat je, naglasio je Džaferović, od izuzetnog značaja za ukupan region zapadnog Balkana, ne samo radi kvalitetnijeg saobraćajnog povezivanja Sarajeva i Beograda već i radi stabilnosti ovog dijela Evrope.

– Turska ima stabilizirajuću ulogu na zapadnom Balkanu, koju ostvaruje kroz svoje dobre odnose sa svim državama ove regije, i jako je važno da je Republika Turska prisutna s ovakvim projektima – stava je Džaferović.

Razgovarano je i o tome kako na što bolji način iskoristiti Sporazum o slobodnoj trgovini koji je Predsjedništvo potpisalo, a naknadno je i ratificiran u parlamentima obje države.

– Važno je znati da smo mi potpisali s Turskom Sporazum o slobodnoj trgovini kojim su Bosni i Hercegovini date povlastice kakve nema nijedna druga država na svijetu u trgovinskim odnosima s Turskom – ponovio je Džaferović, napominjući da je potrebno u periodu koji slijedi iskoristiti taj otvoren prostor.

Razgovarano je i proizvodnim investicijama, a cilj Bosne i Hercegovine je povećanje trgovinske razmjene s Turskom na milijardu dolara godišnje, te povećanje bh. izvoza u Tursku, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.