Općinski sud Sarajevo

Tužilac Idriz Begić osuđen na tri godine zbog primanja 2.800 eura

opcinski sud sarajevo – birn bih (1)

Kantonalni sud u Sarajevu je 2020. ukinuo presudu kojom je tužilac Begić bio također osuđen na tri godine zatvora

U ponovljenom postupku, Općinski sud u Sarajevu osudio je na tri godine zatvora tužioca Idriza Begića za primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem.

Begić je proglašen krivim što je, od sredine oktobra do 2. decembra 2016. godine, od optuženog za šumsku krađu Mevludina Hadžića zahtijevao i primio novac preko posrednika Salkana Džakulića u iznosu od 2.800 eura, nakon što ga je preko posrednika uvjerio da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora.

“Čime je počinio krivično djelo ‘prisvajanje naknade i drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem’”, rekla je sutkinja Ajla Papović-Mujan.

Čitajući presudu, sutkinja je navela kako je Begić primio nagradu u novcu koji mu je sukcesivno donosio Džakulić, navodeći da je posrednik prvi iznos od 1.000 eura predao 1. novembra 2016. godine, a drugi nakon izjašnjenja o krivnji Hodžića.

“U zadnjem razgovoru su se dogovorili da Salkan Džakulić dođe kod njega u kancelariju, što je isti i učinio, te je tom prilikom preuzeo i preostali iznos od 1.800 eura, na koji način je pribavio imovinsku korist u iznosu od 2.800 eura, a od kojeg iznosa je dio pronađen i privremeno oduzet iznos od 1.800 eura”, kazala je Papović-Mujan.

Prema presudi, Begić je posredniku rekao da Hodžić sklopi sporazum o priznanju krivnje koji će Općinski sud u Cazinu prihvatiti, ili da prizna krivnju, za šta će biti uvjetno osuđen, a da će on izdejstvovati kod postupajućeg tužioca da ne izjavi žalbu, kako bi presuda postala pravomoćna.

Begiću će u izrečenu kaznu zatvora biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, te će biti oslobođen troškova krivičnog postupka.

Sutkinja je kazala da je kazna u zakonom predviđenom okviru, odnosno da je za navedeno djelo previđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Kantonalni sud u Sarajevu je 2020. ukinuo presudu kojom je tužilac Begić bio također osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, i njegov predmet vratio sarajevskom Općinskom sudu na ponovno suđenje.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Kantonalnom sudu u Sarajevu.