Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilac na ročištu: Kome je Abdulah Skaka prijetio da će “nestati s lica zemlje”

abdulah skaka
Foto: Hazim Aljović/FENA
Privođenje Abdulaha Skake

Skaka se sumnjiči za zloupotrebu položaja, krivotvorenje isprave i nesavjestan rad u službi dok je bio gradonačelnik

U Općinskom sudu u Sarajevu je održano ročište osumnjičenom ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki.

Amra Hodžić-Zećo je sutkinja u ime Suda u ovom postupku. Senka Nožica je advokatica Abdulaha Skake, a tužilac je Darko Soldat, prenosi Avaz.

Skakina sestra u Turskoj i Kataru

Kako je kazao tužilac, Skakina sestra boravi i u Kataru i u Turskoj.

– Naša država nema nikakav bilaterizam s Katarom kada je riječ o izručenju. Slična situacija je i s Turskom – rekao je tužilac.

On, između ostalog, navodi da je zatraženo određivanje pritvora zbog mogućnosti bjekstva upravo iz ovih razloga.

To faktički znači da Katar ne bi mogao izručiti Skaku.

– On dolazi u Sarajevo dva puta, a zna ako tamo ostane da mu ne može niko ništa. To što sestra živi u Kataru, to me posebno iritira. Svako od nas i od osumnjičenih ima nekog u inostranstvo. Ne žive žena i djeca u Kataru, oni su otputovali u pratnju ambasadora, navela je Senka Nožica, advokatica Abdulaha Skake.

– Optuženi nema veze sa BiH, ima samo majku, tri sestre i dva brata u BiH. Jedinu kuću i jedini dom, kako mu to nije poveznica, upitala je Nožica odgovarajući na optužbe tužioca.

Utjecaj na svjedoke

Tužilac je rekao da Skaka ima mogućnost utjecaja na svjedoke.

– Jedan svjedok je odbio da govori o bilo čemu za vrijeme mandata Skake, kazavši da se fokusirao samo na projekt Trebevićke žičare (op.a. svjedok nije bio na suđenju). DŽ. K. je bila u njegovom kabinetu tokom mandata. Kada mu se usprotivio/la drugi osumnjičeni, Skaka je rekao: “Nestat ćeš s lica zemlje” – rekao je tužilac.

Podsjećamo, Skaka se sumnjiči za zloupotrebu položaja, krivotvorenje isprave i nesavjestan rad u službi dok je bio gradonačelnik.