BiH

AFERA RESPIRATORI

Tužilac rekao Zolaku da je osumnjičen nakon što je svjedočio na poziv Odbrane

23/03/2022
Foto: Birn BiH

Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, direktor Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine Aleksandar Zolak, izjavio je da ga federalni premijer Fadil Novalić nije lično kontaktirao i da je “Srebrena malina” dobila dozvole u skladu sa propisima, nakon čega je tužilac kazao da je on i dalje osumnjičen

Svjedočeći na poziv Novalićeve Odbrane, Zolak je rekao da nije bilo ničeg nezakonitog prilikom upisa “Srebrene maline” u registar veletrgovaca i izdavanju dozvole za uvoz, piše Detektor.

On je ispričao kako ga je nazvao advokat, tada savjetnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje Miloš Stevanović i rekao mu da Federacija uvozi respiratore, te da vidi šta se može učiniti.

“To je bilo vrijeme kad su nas svi zvali sa svih strana”, kazao je Zolak.

Dodao je da je saznao kako “Srebrena malina” nije upisana u registar i da se ponovo čuo sa Stevnovićem, rekavši mu da bez toga ne može obaviti uvoz. Zorlak tvrdi da mu je rekao da se firma mora registrovati ili naći nekog veletrgovca kao posrednika.

Svjedok je objasnio da se za upis u registar moraju ispuniti uslovi koji se odnose na kadar, prostor i opremu, te da to utvrđuje inspektorat.

“Niko nije tražio dozvolu mimo procedure”, rekao je Zolak, dodajući da je “Srebrena malina” od četvrtka do ponedjeljka upisana u registar te da je dobila dozvolu.

On je naveo da su nakon proglašenja nesreće prioritetno rješavali sve što je imalo veze sa pandemijom. Potvrdio je da je Agencija od 17. marta do 1. juna 2020. izdala 375 saglasnosti za uvoz medicinskih sredstava.

Zolak je na pitanja braniteljice Vasvije Vidović potvrdio da je tokom istrage dva puta saslušan kao svjedok u Tužilštvu, a da je 23. juna ispitan kao osumnjičeni. Kazao je da mu je istražilac Ivica ponudio imunitet od krivičnog gonjenja ukoliko bude pričao, ali da je on to odbio.

Tužilac Džermin Pašić u unakrsnom isptivanju pitao je svjedoka da li je ikada dobio odluku kojom se obustavlja istraga protiv njega, na šta je Zolak rekao da nije. Prema riječima tužioca, Zolak je i dalje osumnjičen u predmetu.

Uslijedili su prigovori Odbrana da tužilac vrši pritisak na svjedoka, a ukazano je da je Zolak u optužnici bio predložen kao svjedok.

“Jako sam iznenađena da se vrši zloupotreba i pritisak na svjedoka da bi se onemogućio da kaže istinu”, kazala je Senka Nožica, koja brani Jelku Miličević.

Predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović se složila da bi se ovo moglo protumačiti kao pritisak, rekavši da ne dozvoljava da Tužilaštvo poentira na istrazi o drugom predmetu.

Tužilac Pašić sugerisao je svjedoku da mu je ustvari nuđeno da sklopi sporazum o priznanju krivice, s čim se Zolak nije složio.

“Kakvu krivicu da priznam kad sam čist”, kazao je svjedok.

Na pitanje tužioca da li je neko od 375 onih koji su dobili dozvolu za uvoz isti dan bio i upisan u registar veletrgovaca, Zolak je rekao da vjeruje da nije.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Na poziv Odbrane grafološki nalaz je iznio vještak Ismet Katana, koji je analizirao pisma namjere za nabavku respiratora od 2. i 14. aprila. On je kazao da je potpise sa originala ovih dokumenata i kopija elektronske verzije upoređivao sa nespornim potpisima Novalića.

Katana je kazao da se na dokumentima od 2. aprila nalazi faksimil Novalićevog potpisa, a da se na originalu od 14. aprila nalazi njegov potpis, dok je na kopiji vjerovatno njegov potpis. Pojasnio je da na kopijama ne može sa sigurnošću utvrditi nečiji rukopis, jer se ne vidi jačina otiska i slični elementi.

Suđenje se nastavlja 25. marta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.