Koronavirus

Tužilaštvo BiH će procesuirati svako ugrožavanje zdravlja i sigurnosti građana

sud i tuzilastvo bih

Tužilaštvo BiH poziva sve građane da prijave nadležnim institucijama saznanja o svakom nepoštivanju odluka nadležnih institucija

Tužilaštvo BiH objavilo je da, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama za provođenje zakona s kojima sarađuje, prati dešavanja iz svoje nadležnosti vezana za počinjenje kaznenih djela koja bi mogla dovesti u opasnost zdravlje i sigurnost građana.

Ističu da je efikasno otkrivanje i procesuiranje svih kaznenih djela koja bi mogla ugroziti zdravlje i sigurnost građana, a u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa, od izuzetne važnosti jer se pokazalo da neodgovorno i nezakonito ponašanje pojedinca može prouzročiti nesagledivu štetu za građane.

Navode da će procesuiranje kaznenih djela iz nadležnosti Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koja se odnose na ugrožavanje zdravlja i sigurnosti građana, imati prioritet u radu i žurnost u postupanju, a naročito kada su počinitelji službene osobe.

Također, naglašavaju da nezakonito i neodgovorno ponašanje službenih osoba i pojedinaca može prouzročiti nesagledivu štetu te je bitno da Tužilaštvo BiH, kao i sva druga nadležna tužilaštva u BiH, bez odlaganja procesuiraju počinitelje.

– Tužilaštvo BiH poziva sve građane da prijave nadležnim institucijama saznanja o svakom nepoštivanju odluka nadležnih institucija, te neodgovornom i nezakonitom ponašanju, kako bi se spriječile i prevenirale posljedice tih kaznenih djela – saopćeno je iz te institucije.