BiH

Boravio u Austriji

Premijer ZDK Mirza Ganić negativan na koronavirus

20/03/2020

U utorak, 17. marta, peti dan samoizolacije, izvršio je testiranje na koronavirus čiji je nalaz bio negativan

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić nije inficiran koronavirusom COVID-19, utvrđeno je testiranjem u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu koje je obavljeno u utorak.

Ganić je prošle sedmice boravio u Austriji, gdje je otputovao u utorak, 10. marta. Austriju je napustio u petak ujutro, 13. marta, a već popodne je kontaktirao nadležnu epidemiološku službu u Visokom. Iako u tom trenutku nije bilo pravnog osnova za izdavanje rješenja o samoizolaciji, jer su mjere obavezne samoizolacije stupile na snagu u ponedjeljak, 16. marta, premijer se radi prevencije povukao u kućnu izolaciju te nije imao kontakt ni sa svojom porodicom.

U utorak, 17. marta, peti dan samoizolacije, izvršio je testiranje na koronavirus čiji je nalaz bio negativan, saopćeno je iz Press-službe ZDK-a.

Informacije objavljene u medijima da je premijer Ganić boravio u skijaškom resortu Ischgl, u austrijskoj pokrajini Tirol, kako se navodi u saopćenju, nisu tačne a plasirane su od šefice kabineta gradonačelnice Visokog Dinke Omanović, “koja je lažnu prijavu dostavila policiji u Visokom”.

-Zbog lažnog prijavljivanja te plasiranja u medije lažnih informacija, radi prikupljanja političkih poena i odstrela političkih neistomišljenika, premijer će protiv Omanović poduzeti raspoložive zakonske mjere – navodi se u saopćenju.

Premijer Ganić je od povratka u BiH u kontaktu sa zdravstvenim vlastima, a svojim odnosom i ličnim primjerom je pokazao da je odgovorna osoba i da poštuje preporuke zdravstvenih organa i struke, poručili su iz ZDK-a.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.