Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rok 25 dana

U ZDK objavljen poziv za dodjelu subvencije plate za april

zdk (1)

Nova odluka će biti donesena na narednoj sjednici, a premijer ZDK Mirza Ganić napominje da je Vlada potvrdila da se bori za svakog čovjeka i za svako radno mjesto

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona objavilo je javni poziv za dodjelu subvencije plaće za april privrednim subjektima kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.

Ministar za privredu ZDK Zlatko Jelić potvrdio je da javni poziv ostaje otvoren 25 dana te da subjekti kojima je odobrena subvencija za mart nisu dužni ponovo dostavljati traženu dokumentaciju, nego samo zahtjev za dodjelu subvencije.

– Kriterije nismo mijenjali, a Ministarstvo po službenoj dužnosti vrši provjere podataka kod Porezne uprave i Uprave za indirektno oporezivanje, zbog čega odobravanje subvencije ide sporije – pojasnio je Jelić.

Obrada zahtjeva za mart je u toku, a Vlada je danas donijela treću u nizu odluka o odobravanju subvencije dijela martovske plaće u visini polovice minimalne plaće u Federaciji BiH za 230 uposlenih u pravnim subjektima i osobama na području kantona, za što je izdvojeno dodatnih 46.690 KM.

Nova odluka će biti donesena na narednoj sjednici, a premijer ZDK Mirza Ganić napominje da je Vlada potvrdila da se bori za svakog čovjeka i za svako radno mjesto.

Vlada je u stalnom zasjedanju, a na danas održane dvije sjednice posvećene pandemiji koronavirusa, analizirala je epidemiološku situaciju u kantonu, s težištem na općinu Maglaj gdje je registriran najveći broj oboljelih te donijela više odluka kao odgovor na pandemiju.

– Data je saglasnost za dodjelu jednog anesteziološkog uređaja Kantonalnoj bolnici, koji smo dobili od Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), zahvaljujući sporazumu o saradnji s ovom međunarodnom organizacijom, a usvojena je i odluka o raspodjeli finansijskih sredstava iz budžeta ZDK zdravstvenim ustanovama, tako da će vrlo brzo biti realizirana isplata sredstava – kazao je Ganić.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici dobio je zaduženje da provede obaveznu protivepidemiološku zaštitu na području ZDK u periodu od maja do augusta 2020. godine, saopćeno je iz Press službe Zeničko-dobojskog kantona.