Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

preporuka vlade

Ukoliko namjeravate u Njemačku, više nećete morati u karantin

njemacka2

Sud u sjevernoj državi Donja Saksonija suspendovao je pravilo za tu regiju ove sedmice, podsjeća dpa

Njemačka vlada preporučuje da se ukine 14-dnevna samoizolacija za osobe koje dolaze iz drugih zemalja Evrope.

Njemačka je prošlog mjeseca uvela mjere da svi putnici koji stignu u zemlju moraju otići direktno kući i ostati tamo dvije sedmice, osim onih koji su bili na vrlo kratkim putovanjima, putujući na posao, prevozeći robu ili slično.

Sud u sjevernoj državi Donja Saksonija suspendovao je pravilo za tu regiju ove sedmice, podsjeća dpa.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer izjavio je u srijedu da preporučuje da vlade pojedinačnih saveznih država u Njemačkoj, koje su odgovorne za karantenu, ukinu ovo pravilo za putnike iz drugih evropskih zemalja, ali ga zadrže za putnike iz drugih zemalja, poput Sjedinjenih Država i Rusije.

Ovaj komentar uslijedio je nakon što je Seehofer rekao da će Njemačka ovaj vikend početi smanjivati provjere svojih granica s nekim susjedima iako je rekao da će se kontrola pojačati ako dođe do naglog porasta broja zaraženih u susjednim zemljama.

Kontrole na granicama Njemačke ka Luksemburgu, Danskoj, Francuskoj, Austriji i Švajcarskoj uvedene su 16. marta i od tada je u zemlju mogao ući samo neko ko je imao važan razlog za to.

Ministarstvo je saopštilo da od subote ponovo mogu da se koriste svi granični prelazi, pošto su proteklih nedjelja za saobraćaj bili otvoreni samo veći prelazi.