Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH: Dautbašić i Šahman vršili pritisak na Sarić da promijeni iskaz

bakir dautbasic (3)

Tužilaštvo BiH na danas održanom ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine iznijelo je detalje o slučaju uhapšenih Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, uhapšenima jučer zbog sumnje da su ometali rad pravosuđa, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužilaštvo BiH je za osumnjičene predložilo jednomjesečni pritvor zbog sumnje da su počinili krivično djelo ometanje istrage i zastrašivanje svjedokinje Azre Sarić.

Tužilac Božo Mihajlović je pred sutkinjom Suda BiH Tatjanom Kosović kazao kako su Dautbašić i Šahmanova u decembru prošle godine zastrašivali Azru Sarić, svjedokinju u slučaju suđenja Nasera Keljmendiju.

“Svjedokinja Azra Sarić trebala je 13. 01. 2015. svjedočiti video linkom u slučaju Nasera Kelmendija kojem se sudi na Kosovu. Par dana ranije svjedokinja je izjavila da je na nju izvršen pritisak. Naime, Dautbašić se sastao s direktorom kompanije ‘Farmavita’ Sabahudinom Žujom, koji je direktor Sarićki i rekao mu da joj prenese da ne spominje Fahrudina Radončića. Azra Sarić dalje u iskazu potvrđuje da se trebala sastati s Dautbašićem u jednom restoranu na Grbavici, ali je odlučeno da se sastanak održi u stanu Šahmana gdje su od svjedokinje tražili da tokom svjedočenja zaštiti ‘njihovog šefa Radončića'”, kazao je Mihajlović.

“Kasnije su se Šahman i Sarić sastali u autu u Vogošći, gdje Šahman kazuje svjedokinji da će je ‘Radončić zaštiti’, jer će na vlasti biti sedam godina. Zatim joj daje na papiru iskaz koji će govoriti na svjedočenju, gdje pored ostalog piše da svjedokinja mora reći da supruga Fahrudina Radončića nikad nije bila u vezi s Ramizom Delalićem Ćelom. Svjedokinja je odgovorila da to ne dolazi u obzir, na što je Šahman zaprijetila riječima ‘Znaš li koliko je Keljmendi opasan, poslat će nekoga odozdo da te odradi za 5.000 maraka'”, rekao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, svjedokinja je Tužilaštvu BiH izjavila da ne smije svjedočiti u predmetu Nasera Keljmendija zbog prijetnji i zastrašivanja. Mihajlović je kazao kako je i pomenuti Žujo potvrdio da se sastao s Dautbašićem koji mu je “prenio selame Radončića”.

Vasvija Vidović, advokatica Šahmanove, kazala je u svome izlaganju da ometanje rada pravosuđa vrijedi u slučaju kad je riječ o postupku koji se vodi u BiH, a ne na Kosovu, kao što je to slučaj u ovom predmetu.

“Protiv Keljmendija postupak se vodi u sudu u Prištini, a danas čujemo da se taj postupak vodi odavde. Bila sam šokirana time da naš tužilac pritvara ljude za ovakvo krivično djelo. Tvrdim da u ovom slučaju nije došlo do ometanja istrage. Dautbašić i Šahmanova su osobe visokorangirane u stranci SBB BiH. Dautbašić je ušao u proceduru imenovanja za ministra Kakva slučajnost da je uhapšen istog dana? Šahmanova i Dautbašić navode da se svjedokinja Sarić njima prva obratila i od njih tražila određne usluge. Pitam se šta je to Sarićeva trebala promijeniti u iskazima, u kojima nikada ranije nije spomenula Radončića. Sarićeva je od njih tražila da o njoj ne pišu u ‘Dnevnom avazu’ što oni nisu mogli garantovati. Sarićeva je jedne večeri dežurala u bolnici, gdje je jednom čovjeku iste večeri izvađen zub nakon čega je umro. Svi mediji su tu vijest prenijeli pa i ‘Dnevni avaz'”, rekla je Vidović, zatraživši od suda da razmotri odluku o mjerama pritvora za Dautbašića i Šahmanovu.

Pred Sudom BiH obratila se i Šahmnova koja je istakla kako je jučer privedena kao da je “kriminalac”.

“To se desilo pred mojim djetetom. Policija je sa maskama ušla, ja sam u šoku”, kazala je Šahmanova kroz suze.

Sutkinja Kosović izjavila je kako će Sud BiH “u zakonskom vremenskom roku” donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH da se Dautbašiću i Šahmanovoj odredi jednomjesečni pritvor.

Podsjetimo, prema nalogu Tužilaštva BiH, dugogodišnji sekretar Ministarstva sigurnosti BiH i kandidat za ministra saobraćaja i komunikacija BiH Bakir Dautbašić uhapšen je jučer u jutarnjim satima u okviru akcije “Lutka 2” pod sumnjom za ometanje rada pravosuđa, odnosno pritiska na svjedoke, zajedno sa Šahman. Nakon hapšenja i kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e oboje su predati Tužilaštvu BiH.

U okviru akcije prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni poduzimali nezakonite radnje i aktivnosti kako bi naveli na davanje lažnog iskaza svjedoka u predmetu Tužilaštva BiH protiv Nasera Keljmendija i drugih, kao i predmetu koji se vodi pred pravosudnim institucijama Kosova.