Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"ne mogu davati informacije"

Tužilaštvo BiH i SIPA još uvijek šute o slučaju “Tegeltija”

tegeltija

Nije poznato ni da li je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija ispitan u ovom slučaju

Zvaničnih informacija o predmetu „Milan Tegeltija“ iz Tužilaštva BiH nema, niti će ih biti dok se postupak ne završi.

Prošlo je sedam dana kako je portal Žurnal objavio video snimak o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu, u kojoj je trebao utjecati na tadašnju glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo Dalidu Burzić da ubrza jedan krivični predmet, dok je Marko Pandža, inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za tu uslugu Tegeltije od privrednika iz Velike Kladuše Nermina Aleševića uzeo 2.000 KM, napominjući da će tim novcem „potkovati“ Tegeltiju.

Alešević je susret snimio u novembru 2018. godine, te je već u Tužilaštvu BiH dao iskaz o toj aferi. Nije poznato ni da li je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija ispitan u ovom slučaju.

Na pitanje agencije Patria da li je ispitan inspektor SIPA-e Marko Pandža, kao i da li je ponuđen imunitet Nerminu Aleševiću iz Tužilaštva BiH su odgovorili da je predmet u radu.

„Ne možemo davati informacije dok se postupak ne završi. Nakon što bude završen, obavijestit ćemo javnost o svim detaljima“, odgovor je Borisa Grubešića, portparola Tužilaštva BiH.

Kako Patria nezvanično saznaje, inspektor Pandža je na bolovanju, dok iz SIPA-e nisu odgovorili na upit u kojem je statusu inspektor Pandža i koje su korake poduzeli nakon objavljivanja afere „Tegeltija“.

Pred zgradom pravosudnih institucija BiH Tužilaštvom i Sudom BiH, te Visokim sudskim i tužilačkim vijećem u srijedu 29. maja najavljeni su protesti građana. Očekuje se dolazak više stotina građana iz nekoliko bh. gradova.