Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izborne prevare

Tužilaštvo BiH neće pokrenuti istragu protiv Dodika: “Nema dokaza”

milorad dodik sud bih
Foto: Fena
Arhiva

“Taman se šalje katastrofalna poruka, pred još jedne izbore, da je izborna krađa dopuštena”, komentariše Borenović

Tužilaštvo BiH neće pokrenuti istragu povodom krivične prijave koju su ovoj pravosudnoj instituciji podnijeli SDS, PDP, Lista za pravdu i red i Narodni front, protiv Milorada Dodika i drugih, a u kojoj su tražili da pravosuđe ispita izborne prevare na opštim izborima koji su održani 2022. godine.

U obavještenju, koje je iz Tužilaštva BiH dostavljeno Branislavu Borenoviću, predsjedniku PDP-a, navodi se da je donesena naredba o nepokretanju istrage, jer ne postoji sumnja da su prijavljene osobe počinile krivična djela koja im se stavljaju na teret.

A djela, za koja su prijavljeni su: organizovani kriminal, a u vezi sa KD izborna prevara; zatim, povreda pri glasanju; povreda tajnosti glasanja i uništenje izbornih isprava.

Pored toga, iz opozicije su prijavili da je došlo do kršenja i Krivičnog zakonika Republike Srpske i to: ovreda slobode opredjeljenja birača; zloupotreba biračkog prava; povreda tajnosti glasanja; izborna prevara i uništavanje izbornih isprava iz člana 223.

Prema riječima lidera PDP-a, ovo je sramna odluka Tužilaštva BiH.

“Još sramnije je obrazloženje da Tužilaštvo BiH smatra da, i pored stotina predočenih dokaza, ne postoji osnov sumnje da su Dodik i SNSD počinili bilo koje od krivičnih djela izborne prevare, povrede slobode opredjeljenja birača, prevare pri glasanju, povrede tajnosti glasanja i uništenja krivičnih isprava”, kazao je Borenović.

Poručio je da je ovo samo još jedan od dokaza da “postoji jasna sprega pravosuđa i vladajuće SNSD političke strukture”.

“Ovo je pokazatelj da je nečinjenje, nezamjeranje i nekažnjavanje izborne, ali i svake druge korupcije, nažalost, postao model ponašanja i življenja u ovoj zemlji. Taman se šalje katastrofalna poruka, pred još jedne izbore, da je izborna krađa dopuštena”, zaključio je Borenović.