Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dobili smo "zeleno svjetlo"

Evropsko vijeće odobrilo početak pregovora s BiH!

evropsko vijece
Foto: Platforma X

Bosna i Hercegovina je već ispunila neke od koraka koje je Komisije navela u svojim preporukama od 12. oktobra 2022. godine

Evropski čelnici dali su zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, odlučeno je na samitu u Briselu, javlja Al Jazeera Balkans.

Šefovi država i vlada država članica odlučivali su danas o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom na osnovu preporuke Evropske komisije, koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uvjete za početak dugog puta prema članstvu u Uniji.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je Bosna i Hercegovina, od kada je dobila kandidatski status u decembru 2022. godine, napravila “impresivne korake” u evropskim integracijama.

“Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina”, rekla je Von der Leyen.

“Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprečavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.”

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2016. godine, a Evropska unija odobrila je status kandidata u decembru 2022.

Zemlje koje su u početku bile skeptične prema napretku Bosne i Hercegovine, poput Nizozemske, nisu se bunile na odluku, ali je jasno da će BiH morati napraviti ozbiljan napredak u unutarnjim reformama prije nego što krene na sljedeći korak u procesu pristupanja.

Nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je po dolasku na samit Evropskog vijeća, da podržava prijedlog Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, ali da zemlja mora uradi više da bi se postigao dogovor unutar EU-a oko usvajanja pregovaračkog okvira za tu zemlju.