nakon isteka prošlogodišnjeg

Tužilaštvo BiH objavilo tender za usluge ekshumacija

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (3)

Prema ovom tenderu, ugovori će se zaključivati jednokratno, po potrebi, tokom narednih 12 mjeseci

Državno tužilaštvo objavilo je poziv za nabavku usluga ekshumacija u narednih godinu dana, nakon što je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) objavila da nabavka nije raspisana do trenutka isteka ranijeg tendera.

Iz Tužilaštva BiH su u ponedjeljak tokom dana za BIRN BiH kazali kako je vršilac dužnosti glavnog tužioca Milanko Kajganić potpisao poziv za dostavljanje ponuda za usluge ekshumacija za 2021. i 2022. godinu.

Tender je na stranici Tužilaštva objavljen u toku dana, u ponedjeljak. Kako je navedeno u objavljenom tenderu za narednu godinu, procijenjena vrijednost ove nabavke iznosi 390.000 konvertibilnih maraka (KM) bez uključenog PDV-a, a on traje do 1. decembra 2022. godine.

Prema ovom tenderu, ugovori će se zaključivati jednokratno, po potrebi, tokom narednih 12 mjeseci.

Prošlogodišnji tender za ekshumacije Tužilaštva BiH, istekao je 1. novembra 2021. godine.

BIRN BiH je ranije pisao kako Tužilaštvo nije raspisalo tender za nabavku usluga ekshumacije u narednih godinu dana, čime se ponavlja problem na koji su revizori upozoravali od 2016. godine.

Državno tužilaštvo je, prema nalazima revizora, niz godina zanemarivalo zakonsku obavezu da usluge ekshumacije provodi propisanim načinom po Zakonu o javnim nabavkama. Taj su propust prošle godine uspjeli riješiti.

Nakon što je Milanko Kajganić prije desetak dana imenovan za vršioca dužnosti glavnog tužitelja poslije smjene Gordane Tadić, on je u intervjuu za BIRN BiH rekao da će provjeriti zbog čega je došlo do kašnjenja i da će poduzeti “sve korake da bi se takav eventualni način postupanja spriječio”, kako proces ekshumacija ne bi trpio.

“Ekshumacije su bitne i mi pokušavamo na sve moguće načine da ih ubrzamo, da bismo došli do nestalih lica za kojima porodice tragaju, i znamo da negdje oko 7.000 lica se i dalje vode kao nestali i iz tog razloga smo i oformili tim ‘TERA’ u Tužilaštvu BiH koji radi sa kolegama iz SIPA-e isključivo na pronalasku nestalih lica”, kazao je Kajganić.

Umjesto da usluge ekshumacije nabavlja kroz Aneks II Zakona o javnim nabavkama, Tužilaštvo je ranijih godina, prema podacima Portala javnih nabavki, koristilo direktne sporazume, vrstu nabavke koja se smatra manje transparentnom od drugih i trebala bi se koristiti samo u posebnim prilikama, kada je teško predvidjeti nabavku ili je ona male vrijednosti. Ali Državno tužilaštvo je godišnje na ovaj način trošilo više od 300.000 KM.

Kako su naveli iz Tužilaštva, tokom 2019. izvršeno je 105 ekshumacija, u 105 grobnica, dok je u 2020. godini izvršeno ukupno 88 ekshumacija, u 73 grobnice.

Na osnovu podataka Instituta, u BiH se još uvijek traga za 7.604 nestale osobe.