BiH

Slučaj "Dobrovoljačka"

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Kerima Lučarevića za ratni zločin

28/11/2022

Optuženi se tereti da je za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba između dijelova bivše JNA i TO R BiH na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 3. maja do polovine maja 1992. godine, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Kerima Lučarevića, rođenog 1958. godine u Sarajevu, koji se tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173., ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz člana 174., ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175., te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja iz člana 177., a sve u vezi s članom 180. KZ-a BiH.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, optuženi se tereti da je za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba između dijelova bivše JNA i TO R BiH na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 3. maja do polovine maja 1992. godine, u okviru svojih ovlaštenja, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

U saopćenju se navodi da se optuženi tereti da 2. maja 1992. godine, nakon što je izvršen napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, u svojstvu komandanta Vojne policije nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi fizičko i psihičko zlostavljvanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih djela.

Dodaje se da se optužnica Tužilaštva BiH odnosi i na događaje od 3. maja 1992. godine, koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava s utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba TO RBiH u zgradi Predsjedništva RBiH i petom spratu Centralnog zatvora.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.