Tužilaštvo BiH traži pritvor za pet osumnjičenih u predmetu “Lištica”

sipa listica (1)

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenima u predmetu “Lištica”.

Prijedlogom su obihvaćeni osumnjičeni – Zlatko Marijanović (1977.), Stanko Čolak (1987.), Miro Kvesić (1958.), Goran Marijanović (1979.) i Ljubica Čolak (1968.).

Pritvor za osumnjičene predložen je zbog postojanja opasnosti od bjekstva, osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike, odnosno da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane za preostale osumnjičene u ovom predmetu.

Osumnjičeni su pod istragom zbog organiziranog kriminala, porezne utaje, nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, nedozvoljenog skladištenja robe i pranja novca, a radi pribavljanja enormne nezakonite imovinske koristi pojedincima i nanošenja štete budžetu BiH u milionskim iznosima.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjere zabrane bit će upućen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.