Tužilaštvo BiH: Za dokazivanje zločina u Doboju i Tesliću 214 svjedoka

BiH

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Na suđenju četvorici optuženih za zločine na području Doboja i Teslića, Tužilaštvo BiH planira saslušati 214 svjedoka.

Tužilaštvo BiH najavilo je saslušanje 214 svjedoka, napominjući da će se izbjegavati saslušavanje svjedoka na iste okolnosti, javio je BIRN-Justice Report.

Odbrana trećeoptuženog Andrije Bjeloševića je rekla da zbog obimnosti predmeta treba osigurati dovoljno vremena za pripremu.

Milan Ninković, Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić se terete da su od maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo na području općina Doboj i Teslić.

Sudsko vijeće je konstatiralo da optuženi Borislav Paravac i Milan Savić zbog opravdanih razloga nisu mogli prisustvovati današnjoj statusnoj konferenciji, te da će kako bi bili upućeni u daljnji tok suđenja sutra biti održano još jedno pripremno ročište.

Prema optužnici, Paravac je bio predsjednik, a Ninković član Kriznog štaba općine Doboj, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, a Savić njegov zamjenik.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopćeno da je u progonu ubijeno više stotina civila, a više hiljada osoba zatvoreno je u logore, gdje su zlostavljani. Terete se i za uništavanje većeg broja vjerskih i kulturnih objekata na području Doboja i Teslića.