Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Tužilaštvo BiH zadovoljno dijelom presude u slučaju “Kalibar”

kalibar

Ranije je sporazumnim priznanjem optuženi Petar Mirkić (1973.) osuđen na kaznu zatvora od 13 mjeseci zatvora

U predmetu kodnog naziva Kalibar je izrečeno oko 10 godina zatvora za trojicu optuženih za neovlašten promet oružja, streljiva i vojne opreme u Austriju. Operacija i aktivnosti u predmetu rađene su zajednički sa partnerskim institucijama Republike Austrije.

Tužiteljstvo BiH zadovoljno je osuđujućim djelom prvostepene presude, kojom su dvojica optuženih osuđeni, Esad Kahvedžić (1965.) na pet godina i 10 mjeseci i Stevan Žarkić (1964.) na tri godine zatvora.

Ranije je sporazumnim priznanjem optuženi Petar Mirkić (1973.) osuđen na kaznu zatvora od 13 mjeseci zatvora.

Tužiteljstvo BiH nije zadovoljno oslobađajućom presudom za optuženog Kahvedžić Almira (1995.), kao i visinom izrečenih kazni, te će uputiti žalbu na oslobađajući dio, kao i žalbu u kojoj će se tražiti strožije kazne.

Predmet kodnog naziva „Kalibar“, rezultat je zajedničkog rada Tužiteljstva BiH i policije i pravosuđa iz EU (Republike Austrije), koji je realiziran kao zajednička akcija na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za krijumčarenje većih količina oružja, streljiva i vojne opreme iz BiH u Austriju, kako bi tamo bilo korišteno za izvršenje kaznenih djela.