Završena istraga

Tužilaštvo HNK: Nestala izjava HDZ-ovca Gorana Opsenice u kojoj tvrdi da je Srbin

Goran Opsenica

Aktuelni delegat u Parlament FBiH na izborima 2018. ušao kao Srbin iako je u Vladi HNK bio Hrvat

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona nakon provedene istrage u Gradskoj upravi Grada Mostara ustanovilo je da je nestala knjiga u kojoj se nalazi ovjera izjave o kandidaturi Gorana Opsenice iz HDZ-a koji se na Općim izborima 2018. godine izjasnio kao Srbin iako je u Vladi HNK obnašao poziciju ministra kao Hrvat.

Piše: A. Dučić

Naime, Tužilaštvo HNK je postupalo po krivičnoj prijavi zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH Irfana Čengića protiv NN službenika Grada Mostara koji je ovjerio spornu izjavu o kandidaturi Gorana Opsenice.

Skoro dvije godine kasnije Čengić je dobio odgovor od kantonalne tužiteljice Valerije Tomić u kojem stoji kako je utvrđeno da “sporna knjiga ovjera koja obuhvata brojeve od 2421 do tekućeg broja 2720, a u šta spada i ovjera spornog potpisa evidentirana pod brojem 26967 6. jula 2018. nije pronađena na mjestu gdje se ostavljaju odložene knjige upisa”.

Kako navodi Tomić, to mjesto gdje se ove knjige čuvaju nije bilo pod ključem niti je bilo pokriveno videonadzorom.

“S obzirom da ne postoje dokazi koja bi van razumne sumnje utvrdili krivičnu odgovornost konkretne osobe zatraženo je vođenje discplinskog postupka I da se utvrdi pojedinačna odgovornost uposlenika Područnog ureda Grada Mostara – Jugozapad”, istaknula je tužiteljica Tomić.

Ustav Federacije BiH propisuje obavezu da u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH moraju biti zastupljena po najmanje četiri pripadnika svakog konstutivnog naroda. A mjesto jednog od četiri pripadnika srpskog naroda je zauzeo upravo HDZ-ov Goran Opsenica, kojem u izjavi stoji da se izjasnio da je Srbin.

S druge strane, Goran Opsenica tvrdi da nije Srbin i da on tu kandidaturu nije ovjerio, zbog čega je Čengić traži od Tužilaštva da izvrši istragu koji službenik Grada Mostara je obavljao nesavjesno posao, izvršio zloupotrebu položaja i izvršio izbornu prevaru.