Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"nema političkog uticaja"

Tužilaštvo HNK postupa u predmetima vezanim za Aluminij

aluminij – zgrada

Među prijavljenima se, kako navode, uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar

Kantonalno tužilaštvo Mostar izvijestilo je u utorak da već postupa u više slučajeva prijava i formiranih predmeta u vezi preduzeća Aluminij d.d. Mostar, odbacivši sve prigovore o političkom uticaju na ovo tužilaštvo.

Pojedini predmeti u tom tužilaštvu formirani su na temelju prijava uposlenih radnika, članova Sindikata, a neki su formirani i na temelju Izvještaju Finansijske policije FBiH i Udruženja malih dioničara, ističu iz Tužilaštva.

Među prijavljenima se, kako navode, uglavnom nalaze članovi prijašnjih i sadašnjih uprava i nadzornih odbora društva Aluminij d.d. Mostar.

Neki od ovih predmeta su u fazi istrage, a na njima radi više tužilaca i postupanje u ovim predmetima, zbog njihove složenosti, zahtijeva duži rad i provođenje više istražnih radnji, te određenih vještačenja.

Trenutno se u radu u Tužilaštvu nalazi 6 predmeta, od kojih su dva predmeta zaprimljena u posljednjih mjesec dana, a podnositelji ove dvije prijave su članovi Udruženja malih dioničara Aluminija d.d. Mostar, dok su u pet slučajeva predmeti već ranije završeni, te su o njihovom ishodu upoznati podnositelji prijave i oštećeni, navode iz Tužilaštva.

Naglasili su i kako, u skladu sa svojim mogućnostima, postupaju u svim gore navedenim predmetima te pozvali sve subjekte (sindikat i drugo) da dostave informacije i dokaze o eventualnim nezakonitim radnjama i njihovim počiniteljima, kako bi Tužilaštvo provelo sveobuhvatnu istragu i provjeru svih tih navoda te utvrdilo eventualne počinitelje tih krivičnih djela.