Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska - BiH

Potpisani ugovori o izgradnji mosta preko Save kod Gradiške

ugovor – most – gradiska

Ponosan sam da smo pokazali da dvije susjedne i prijateljske države mogu zajednički realizirati velike infrastrukturne prometne projekte koji zbližavaju i vežu ljude i dvije države, kazao je hrvatski ministar prometa Butković

U sjedištu Hrvatskih autocesta (HAC) svečano su potpisani ugovori za 1. fazu projekta Okučani – granica Bosne i Hercegovine koji podrazumijeva izgradnju mosta na granici preko rijeke Save kod Gradiške, javlja Anadolu Agency (AA).

Ugovor o izgradnji mosta preko Save potpisali su predsjednik Uprave HAC-a Josip Škorić, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić i Dragan Jevtović ispred konzorcija tvrtki Integral inženjering iz Laktaša, “Đuro Đaković” – montaža iz Slavonskog Broda te “Montaža” iz Zagreba vrijedan 19,5 milijuna eura bez PDV-a.

Potpisani ugovor omogućuje izgradnju budućeg graničnog mosta preko rijeke Save na prometnici koja povezuje Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Most preko rijeke Save kod Gradiške bit će dio europskog koridora 661 koji predstavlja transverzalnu vezu srednje Europe s Jadranom, koja se proteže od Balatona u Mađarskoj do Splita.

Most će na hrvatskom teritoriju biti na koridoru brze ceste koja povezuje Terezino Polje na granici s Mađarskom, Viroviticu, Daruvar, Okučane i Gradišku.

Predsjednik Uprave HAC-a Josip Škorić istaknuo je kako potpisivanje ugovora o izgradnji ovog mosta “predstavlja važan korak, simbolizirajući početak izgradnje brze ceste koja će značajno doprinijeti razvitku gospodarstva i sigurnosti prometa u središnjoj Hrvatskoj, ali i u međudržavnoj povezanosti”.

Početna dionica obuhvaća izgradnju četverotračne ceste od postojećeg cestarinskog prolaza Okučani na autocesti A3 Bregana – Lipovac i uključuje granični prijelaz Okučani te izgradnju samog mosta.

Izgradnja mosta zajednički je projekt dviju država, a troškovi njegove izgradnje dijele se po pola. Most se na strani BiH veže na prometnicu već dovršene dionice autoceste Gradiška – Banja Luka.

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio je kako je riječ o izgradnji vrlo važnog infrastrukturnog projekta.

“Ponosan sam da smo pokazali da dvije susjedne i prijateljske države mogu zajednički realizirati velike infrastrukturne prometne projekte koji zbližavaju i vežu ljude i dvije države”, kazao je Butković.

Istaknuo je kako most, uz povezivanje dviju država, ima i europski značaj.

“Mostovi su objekti koji vežu ljude i pomažu im u funkcioniranju”, zaključio je Butković.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić istaknuo je kako je zadovoljan da su o posljednje dvije godine u suradnji s Hrvatskom ostvarena dva projekta, dva mosta preko Save, s tim da most kod Svilaja, istaknuo je, treba biti završen i pušten u promet ove godine.

“Izgradnja mosta trajat će 30 mjeseci, počevši od dana uvođenja izvođača u posao, a taj rok traje 105 dana”, kazao je Dalipagić i dodao:

“Ova procedura je doprinos boljem i uspješnijem povezivanju dvije zemlje, prijateljske i susjedne Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prometna povezanost dvije zemlje bit će znatno poboljšana, odnosno poveznica BiH s Europskom unijom.”

Ukupna investicija je vrijedna s PDV-om oko 23,5 milijuna eura, a svaka od zemalja financira pola iznosa. BiH je svoj dio iznosa osigurala od uplate telekom operatera i nepovratnih sredstava dobivenih na summitu zemalja zapadnog Balkana 2015. u Beču u iznosu od 6,8 milijuna eura.

Na svečanosti su sudjelovali državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, otpravnik poslova u veleposlanstvu BiH Oleg Savić, predstavnici javnih poduzeća iz Hrvatske i BiH, direktor autoputeva Republike Srpske Dušan Topić idr.

Projekt su izradili stručnjaci s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, most će biti sagrađen od čelika i bit će dug 420 metara, s tim da je središnji raspon mosta preko korita rijeke dug 170 metara i udovoljava zahtjevima plovnog prometa. Most je širok 22,6 metara, sadržava 4 prometne trake širine 3,75 metara, a stupovi mosta bit će izrađeni od armiranog betona.

Međudržavni sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o izgradnji ovog mosta preko rijeke Save kod Gradiške potpisan je 2011. godine, kada su ugovorene osnove suradnje i postupak usklađivanja prometnica uz uvažavanje regulativa obiju država.