Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer rs

Višković: “Postavlja se pitanje zašto 150 miliona, zar nije puno?”

radovan viskovic

U Narodnoj skupštini RS završena je rasprava o zadužnju, a poslanici će razmatrati prijedlog odluke o iznosu garancija RS-a na 800 miliona KM

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, rekao je danas da je druga faza obilaznica Doboj u oviru Koridora 5c izuzetno zahtjevan projekat i zato košta 150 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

“Postavlja se pitanje zašto 150 miliona, zar nije puno? Urađeni su projekti, išlo je na reviziju u Evropske investicionu banku koja na kraju krajeva i daje kredit, prema tome ovde se ništa nije moglo špekulativno uraditi. Ovdje je sve čisto, radi se o dva tunela, jednom vijaduktu i jednom nadvožnjaku, izuzetno zahtjevna dionica i zato tih šest kilometara košta toliko”, rekao je on i dodao da ova odluka ne može biti realizovana dok ne prođe proceduru u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Potvrdio je da se danas u Zagrebu potpisuje ugovora s izvođačima za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške.

“Nadam se da će brzo biti okončana procedura izbora nadzora”, kazao je on i dodao da radovi treba da počnu odmah nakon izbora.

On se novinarima obratio u Narodnoj skupštini RS gdje je završena rasprava o zaduženju od 150 miliona eura, a nakon pauze koja traje do 17.15 časova poslanici će raspravljati i o Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati RS u ovoj godini.

Govoreći o garancijama Višković je rekao da je ova odluka trebalo da bude donesena krajem prošle godine, ali to nije učinjeno zbog formiranja nove Vlade RS.

“To je okvir od 800 miliona KM, od čega je 600 milion u energetski sektor u izgradnju novih kapaciteta. Bio bih presretan kada bi mogli sve to do kraja godine realizovati”, kazao je Višković i dodao da postoje i projekti koji su u toku i koji čekaju usvajanje ove odluke.

Prema prijedlogu odluke, oko 300 miliona KM predviđeno je za izvođenje radova na izgradnji HE Bistrica, HE Janjina i HE Buk Bijela, oko 100 miliona KM za potrebe remonta i modernizacije termoelektrana te 200 miliona KM za potrebe izgradnje solarnih elektrana i Vjetroparka Trusina. Osim toga predviđeno je davanje garancija za zaduženje potrebe izgradnje bolnice “Sveti apostol Luka” Doboj u iznosu oko 104 miliona KM, za zaduženja Fonda zdravstvenog osiguranja u iznosu oko 60 miliona KM, bolnica u Gradišci i Sokocu u ukupnom iznosu oko 11 miliona KM te za izgradnju gondole u Olimpijskom centru “Jahorina”.

Višković je istakao da ukupna izloženost po izdatim garancijama RS ne može preći zakonom definisano ograničenje od 15 odsto BDP-a u toj godini, a da ukoliko bude relizovano svih 800 miliona procenat će biti manji od 13 odsto.

Odgovarajući na pitanja novinara o zapošljavanju radnika u institucijama BiH Višković je rekao da o tome dovoljno govori podatak da je u institucijama BiH radi više radnika nego u saveznoj administraciji bivše Jugoslavije.

“Suluda ideja, svi ti radnici će biti finansirani novcima poreznih obveznika i RS i FBiH. Taj Savjet ministara nema svoje izvorne prihode nego od naših prihoda oni gomilaju ljude za koje odgovorno tvrdim da u ovome momentu nikome nisu potrebni u BiH, to je političko zapšljavanje”, kazao je Višković.

Najavio je da će uskoro, možda već u četvrtak, Vlada RS zabraniti prijem novih radnika u javna preduzeća i ustanove bez saglasnosti. Istakao je da ministarstvima nije odobreno zapošljavanje u okviru novih sistematizacija, a da su svi su dobili naloge da postojeće sistematizacije smanje za 10 do 15 odsto.