Porezna uprava FBiH

U 140 kontrola zatečeno 28 radnika na crno

porezna-racuni111

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti, koje su započete 8. jula, na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, saopćeno je iz Porezne uprava FBiH

Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine su u toku inspekcijskog nadzora 15. jula na području 20 općina izvršili 140 kontrola.

Kontrole su vršene u općinama Bihać, Cazin, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Ljubuški, Široki Brijeg, Grude, Posušje, Zenica, Kakanj, Visoko, Maglaj,Tešanj, Usora, Žepče, Olovo, Breza, Zavidovići, Domaljevac, Orašje i Odžak.

Otkriveno je 28 neprijavljenih radnika, 40 obveznika koji nisu evidentirali promet, devet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i osam objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zapečaćena su 22 objekata, a u 67 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 166.200 KM i to zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja

Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Poziv je upućen o građanima da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi, a pozivaju i računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Svaka prijava imat će punu diskreciju, a prijave se mogu dostaviti anonimno na e-mail: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti, koje su započete 8. jula, na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, saopćeno je iz Porezne uprava FBiH.