BiH

ZDK

Tužilaštvo ispituje posljednjeg svjedoka, Fuad Kasumović izlazi na slobodu

10/12/2021

Kasumović i Drino, sa još devet osoba, u akciji kodnog imena "Zenicatrans", uhapšeni su 1. decembra od strane pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)

Kantonalna tužiteljica Zeničko-dobojskog kantona Adina Karadža ispituje i posljednjeg, 11. svjedoka, u slučaju protiv zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića i Vahdeta Drine te će već u toku dana Kantonalnom sudu Zenica uputiti zahtjev za ukidanje pritvora – najavila je portparolka Tužilaštva ZDK-a Asmira Redžić.

Ona podsjeća da je Kantonalni sud Zenica, postupajući po prijedlogu kantonalnog tužiteljstva, odredio jednomjesečni pritvor osumnjičenima Fuadu Kasumoviću i Vahdetu Drini. Pritvor je određen iz samo jednog zakonskog osnova, a to je, kako je pojasnila, postojanje naročitih okolnosti da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, za koje je bila potreba da se saslušaju u daljem toku istrage, iako je prijedlog podnesen protiv više osumnjičenih i više zakonskih osnova.

-Kako je pritvor određen samo po tom osnovu, a cijeneći činjenicu da se isti treba svesti na najmanju moguću mjeru, postupajuća tužiteljica dala je maksimalne napore da se svih 11 preostalih svjedoka sasluša tokom protekle sedmice. Upravo je u toku saslušanje posljednjeg predviđenog svjedoka, dakle bit će obezbjeđeni potrebni dokazi te će uskoro biti upućen prijedlog Kantonalnom sudu Zenica da se osumnjičenima Kasumović Fuadu i Drino Vahdetu odmah ukine mjera pritvora te izrekne mjera zabrane sastajanja sa određenim licima – obrazložila je Redžić.

Ona je dodala kako se, slijedom navedenog, može očekivati da tokom dana imenovana lica budu puštena da se brane sa slobode.

Kasumović i Drino, sa još devet osoba, u akciji kodnog imena “Zenicatrans”, uhapšeni su 1. decembra od strane pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Pritvor je bio tražen i za Asmira Mašića, Almiru Baručiju-Kapidžić te Zlatka Osmanovića, ali je sud prošli petak njima odredio mjere zabrane, a Kasumoviću i Drini jednomjesečni pritvor, koji je trebao isteći 1. januara naredne godine. Međutim, nakon ispitivanja preostalih svjedoka, a prema najavi Tužilaštva ZDK, i oni će danas biti pušteni da se brane sa slobode.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.