Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnivač Wikileaksa

Britanski sud odlučio da Julian Assange može biti izručen SAD-u

Assange_presuda_London (1)

SAD su ponudile četiri garancije, uključujući da Assange neće biti podvrgnut samici prije ili nakon suđenja ili zatočen u zatvoru ADX Florence Supermax – zatvoru s maksimalnom sigurnošću u Coloradu – ako bude izručen

Osnivač Wikileaksa Julian Assange može biti izručen iz Velike Britanije u SAD, odlučio je u petak Visoki sud u Britaniji.

SAD je dobio žalbu na januarsku odluku britanskog suda da on ne može biti izručen zbog zabrinutosti za njegovo mentalno zdravlje.

Sudije su donijele ovu odluku nakon obećanja SDA-a da će smanjiti rizik od samoubitva. Njegova zaručnica je rekla da se namjeravaju žaliti, javlja BBC.

Sudija nižeg suda odbio je ranije ove godine zahtjev Amerike da Assange bude izručen zbog optužbe za špijuniranje na osnovu WikiLeaksove objave tajnih vojnih dokumenata prije deset godina. Okružna sutkinja Vanessa Baraitster odbila je izručenje iz zdravstvenih razloga, rekavši da postoji vjerovatnoća da će Assange izvršiti samoubistvo ako bude držan u teškim zatvorskim uslovima u SAD-u.

Međutim, američke vlasti su kasnije dale garanciju da se neće suočiti s tim najstrožim mjerama osim ako u budućnosti ne počini djelo koje ih zaslužuje.

Iznoseći presudu, vrhovni sudac Lord Burnett rekao je da taj rizik je po sudskoj presudbi isključen uvjeravanjima koja se nude.

SAD su ponudile četiri garancije, uključujući da Assange neće biti podvrgnut samici prije ili nakon suđenja ili zatočen u zatvoru ADX Florence Supermax – zatvoru s maksimalnom sigurnošću u Coloradu – ako bude izručen.

Američki odvjetnici rekli su da će mu biti dopušteno da se prebaci u Australiju kako bi odslužio svaku zatvorsku kaznu koja mu bude izrečena bliže kući.

Tvrdili su da psihička bolest Assangea “ni blizu” nije dovoljno teška da spriječi njegovo izručenje.

Ali odvjetnici koji zastupaju Assangea tvrdili su da su uvjeravanja o njegovom budućem liječenju bila “besmislena” i “nejasna”.

Ako bude osuđen u SAD-u, Assangeu (50) prijeti moguća kazna do 175 godina zatvora, rekli su njegovi odvjetnici. Međutim, američka vlada je rekla da je veća vjerovatnost da će kazna biti između četiri i šest godina.