Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

morali vraćati platu

Tužilaštvo ispituje prijavitelje, direktor Julardžija prijeti porodicama

ekremjull

Predsjednik Saveza RVI SBK Ekrem Julardžija podnio je krivičnu prijavu protiv Mustafe Kovačevića zbog snimaka na kojem Julardžija priznaje da uzima veći dio plate od svih zaposlenih u njegovim firmama. Tužilaštvo je odmah reagovalo pa su ekspresno pozvali Kovačevića da da izjavu na navode iz prijave. U međuvremenu Ekrem Julardžija i dalje može slobodno uzimati platu od radnika

Polovinom oktobra prošle godine Mustafa Kovačević ispričao je za Žurnal kako je godinama morao vraćati većinu plate firmi Apel promet iz Travnika. Iako je firma na osnovu njegovog zapošljavanja dobila poticaje od Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Mustafa Kovačević kao i većina njegovih kolega, osoba sa invaliditetom, morali su vraćati većinu plate firmi a sebi ostaviti 100 KM. Nakon što je objavljena njegova priča ništa se nije desilo. Osnivač i vlasnik preduzeća Savez ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona nije kažnjen. Reagovalo je Predsjedništvo Saveza RVI SBK. Dali su punu podršku predsjedniku Saveza Ekremu Julardžiji. Predsjednik, iako je javno priznao da od svih radnika uzima platu, ostao je na mjestu člana Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Ohrabren podrškom i izostankom reakcije nadležnih institucija i Tužilaštva Ekrem Julardžija otišao je i korak dalje. Podnio je krivičnu prijavu protiv Mustafe Kovačevića zbog neovlaštenog snimanja. Vrijedno tužilaštvo odmah je regovalo pa su pozvali Mustafu da da izjavu na navode iz prijave.

Mustafa Kovačević branio se šutnjom. Iz straha za egzistenciju svoje porodice Kasema Bećirović više nije željela da šuti. Žurnal je ranije pisao o slučaju njenog supruga Eldina Bećirovića koji je na isti način poput Mustafe Kovačevića morao vraćati platu firmi Apel promet a sebi ostavljati 100KM.

Dok se Eldin Bećirović u bolnici borio za život a njegovi prijatelji skupljali humanitarnu pomoć za njegovo liječenje iz firme Apel promet dolazili su u bolnicu po njegovu platu. Ostavljali su mu 100 KM.

Plata od firme Apel promet u iznosu 100 KM i 65 KM dječijeg dodatka bila su jedina primanja porodice Bećirović. Nakon smrti supruga, Kasema sa dvoje maloljetne djece živi sa svekrom koji je nepokretan i svekrvom koja je jedina zaposlena i od čije plate se izdržava ova petočlana porodica.

Nakon što je za Žurnal ispričala na koji način je njen suprug zaposlen u firmu Apel promet i da je morao vraćati većinu plate firmi porodica Bećirović trpi prijetnje od uprave firme Apel promet.

-Dolazio je Ekrem mojoj svekrvi na posao i napao je, ja sam odmah prijavila policiji, kaže Kasema Bećirović u razgovoru za Žurnal.

-Nakon što se otkrilo šta su radili, dolazili su iz FUP-a i ja sam dala izjavu kao i vama, ispričala sam sve… Oko 20 radnika je podnijelo tužbe protiv firme, neke od njih kontaktirali su iz firme Apel promet i ponudili im novac da odustanu od tužbi, kaže Bećirović.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona i član Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Ekrem Julardžija potvrdio je za Žurnal da je podnio krivičnu prijavu protiv Mustafe Kovačevića za neovlašteno snimanje.

-Mi smo podnijeli krivičnu prijavu protiv Mustafe a podnijet ćemo i protiv Žurnala ako bog da, rekao je Julardžija te nije želio više odgovarati na pitanja Žurnala.

U međuvremenu poslušajte razgovor sa Ekremom Julardžijom oko uzimanja plata od osoba sa invaliditetom zbog kojeg je Julardžija podnio krivičnu prijavu protiv Mustafe Kovačevića.