Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Tužilaštvo ispituje uhapšene zbog malverzacija s poticajima (FOTO)

29/09/2015

Nakon jučerašnjih pretresa i hapšenja petorice političara koji se sumnjiče da su ucijenjivanjem poljoprivrednika za poticaje nezakonito stekli 700.000 KM, oni će danas biti ispitani u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, poslije čega će tužilac najvjerovatnije uputiti prijedlog o određivanju pritvora za četiri osobe, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

lijanovic (2)

Potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i bivši federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, koji je jučer lišen slobode u Širokom Brijegu sumnjiči se da je formirao udruženje radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezano uz isplatu poticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i FBiH.

U tome su mu u periodu od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine, navodno pomagali i jučer uhapšeni: Mersed Šerifović, zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona iz Narodne stranke Radom za boljitak, Edin Ajanović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK, također iz iste stranke, te Suad Čamdžić, savjetnik ministra u prethodnom sazivu Vlade FBiH i neimenovana osoba iz Odžaka koja je bila zadužena za praćenje efekata novčane podrške poljoprivrednicima u FBiH.

lijanovic (3)

˝S obzirom na to da se osobi iz Odžaka na teret stavlja samo jedna radnja, koja je bila u pokušaju, dakle nije realizovano uzimanje novca ucijenjivanjem poljoprivrednika, on će najvjerovatnije biti pušten, dok će se za Lijanovića, Šerifovića, Ajanovića i Čamdžića vjerovatno uputiti prijedlog o određivanju pritvora˝, izjavio je Arnautović.

Osumnjičena grupa navodno je uslovljavala poljoprivrednike da prilikom i nakon isplate podsticaja trebaju u gotovini isplatiti polovicu uplaćenih poticaja, a jučerašnja hapšenja i pretresi na više lokacija u FBiH, rezultat su jednogodišnje istrage koju su zajedno vodili Tužilaštvo i Federalna uprava policije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.