Tužilaštvo KS: Advokat Faruk Balijagić pobjegao u Hrvatsku

faruk-balijagic1

Advokat Faruk Balijagić, optužen za podstrekavanje na ubistvo i druga krivična djela, pobjegao je u Hrvatsku.

Kantonalni sud u Sarajevu danas je obavijestio sarajevsko Kantonalno tužilaštvo da je optuženi Balijagić promijenio prebivalište i napustio BiH. Prema navodima njegovog branioca on je otišao na liječenje u Hrvatsku.

“Podsjećamo da je Tužilaštvo KS još 14. decembra 2015. godine uz optužnicu koju je sud i potvrdio, dostavilo i prijedlog za produženje mjere pritvora prema optuženom Balijagiću. No, sud svojim rješenjem ukida pritvor i pušta optuženog na slobodu. Nakon žalbe ovog tužilaštva, Vrhovni sud FBiH ukida takvo rješenje suda kao nezakonito i to 14.01.2016 godine. I pored tri urgencije ovog tužilaštva, Kantonalni sud nije donio odluku o pritvoru. Dakle, ovo tužilaštvo zaključuje da je zbog neažurnosti Kantonalnog suda u Sarajevu optuženi Faruk Balijagić pobjegao u Hrvatsku”, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Tužilaštvo KS uputit će prijedlog za određivanje pritvora i po ovom osnovu jer se optuženi Faruk Balijagić nalazi u bjekstvu te će zatražiti i raspisivanje međunarodne potjernice.

Faruk Balijagić i njegov sin Ado optuženi su da su kao saizvršioci nagovarali Eldana Žigovića i Nebojšu Glavaša na ubistvo Adnana Maglića, a na teret im se stavljaju i razbojništvo, te teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

Ajanović: Tužilaštvo obmanulo javnost

Mirnes Ajanović, advokat Faruka Balijagića, izdao je saopćenje u kojem se kaže da je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo obmanulo javnost svojim saopštenjem u kojem navodi da je Balijagić pobjegao u Hrvatsku.

– Faruk Balijagić se nalazi u Hrvatskoj zbog postoperativnih komplikacija nakon teške i rizične operacije srca, i o promjeni adrese prebivališta uredno je obaviješten Kantonalni sud u Sarajevu.

Nijedan pravosudni organ u Bosni i Hercegovini nije Faruku Balijagiću izrekao bilo kakvu zabranu niti ograničenje slobode kretanja, te je Balijagić kao slobodan građanin i ujedno i državljanin Republike Hrvatske – zbog pogoršanog zdravstvenog stanja zatražio ljekarsku pomoć u klinici koja je u stanju da mu omogući adekvatnu liječničku njegu.

Činjenično stanje da Faruku Balijagiću nije izrečena mjera zabrane kretanja i da kao slobodan građanin može da se kreće gdje želi, što mu garantuje Ustav BiH i Evropska konvencija o ljudskim pravima, dokazuje da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo obmanulo javnost svojim saopštenjem da je Faruk Balijagić pobjegao iz Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju.