Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo KS istražuje zloupotrebu položaja Sebije Izetbegović?

BiH

sebija opca

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo vrši određene provjere u vezi sa pokušajem gašenja Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, a pod pokroviteljstvom sadašnje direktorice UKCS-a Sebije Izetbegović, piše novinska agencija Patria.

Iako iz Tužilaštva KS nisu mogli kazati da li rade po prijavi ili po službenoj dužnosti na osnovu svega što se u javnosti moglo vidjeti, rečeno nam je da se ispituje i slučaj potpisivanja saglasnosti za prelazak iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Univerzitetski klinički centar Sarajevo.

Međutim, iz izvora bliskih Tužilaštvu KS saznajemo da istraga odnosno provjere se rade na temelju samovolje pojedinaca odnosno sada već bivše direktorice Opće bolnice Sebije Izetbegović, da se ta bolnica pripoji Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu iako u tom pogledu nema nikakvog akta koji je donesen od strane izvršne i zakonodavne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Kod ovakvog stanja stvari kada pravno nije ništa okončano niti doneseno, bivše rukovodstvo Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo traži od uposlenih, da potpišu izjavu da im prestaje radni odnos i da će poslije te izjave njihov radno-pravni status biti uspostavljen u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo u jednoj od klinika.

Kopije dokumenata koje su trebale potpisati osobe uposlene odnosno svo medicinsko i nemedicinsko osoblje u Općoj bolnici, mogle su se vidjeti na svim portalima, ali i u elektronskim medijima. Poslije potpisivanja te izjave uposlenici su trebali da apliciraju na neku od klinika UKCS-a, radi svog daljnjeg radno-pravnog angažovanja iako takav način raspoređivanja odnosno promjene radnog mjesta bez bilo kakve odluke nije poznat u radnom zakonodavstvu.

Pored toga, od strane Vlade Federacije BiH donesena je odluka da nema upošljavanja zbog teškog finansijskog stanja u Federaciji. Imajući u vidu naprijed navedeno, odnosno šta se od zaposlenika traži, da im na osnovu izjave prestaje radno angažiranje u Općoj bolnici i dalje angažiranje u UKCS, suprotno je svim propisima koji regulišu oblast radnih odnosa – pojašnjava naš izvor.

Ovakvim dosadašnjim samovoljnim ponašanjem rukovodstva odnosno bivše direktorice Opće bolnice stvaranjem straha kod uposlenih da ako to ne potpišu ostaju bez posla, ista je zloupotrijebila svoj položaj, jer je ucjenama i prijetnjama medicinskom osoblju poručeno, da će im prestati radni odnos.

Pored navedenog, Tužilaštvo KS bavit će se i činjenicom da je prostor Opće bolnice državna imovina, sa kojom je rukovodstvo na čelu sa Izetbegović raspolagalo kao sa svojom privatnom imovinom.

Upravo da bi se zaštitila državna imovina, jer je Bolnica vlasništvo Kantona Sarajevo, regiralo je Tužilaštvo KS.