Tužilaštvo KS: Muamer Budnjo nije bio u BiH u noći stradanja Dženana Memića

BiH

sudjenje memic (2)
Sa suđenja za smrt Dženana Memića

Tužilaštvo Kantona Sarajeva u srijedu se oglasio saopćenjem o slučaju smrti Dženana Memića, a koje prenosimo u cijelosti.

“S obzirom da se oštećeni Muriz Memić (otac Dženana Memića, op.a), i dalje poziva na iskaz svjedoka koji je navodno vidio Muamera Budnju u noći stradanja Dženana Memića (08.02.2016.), prikupljeni dokazi ovog tužilaštva potvrđuju suprotno. A to je da Muamer Budnjo uopće nije bio u BiH u noći stradanja Dženana Memića, već u Njemačkoj”.

Tačnije, Tužilaštvo KS je iz prikupljanjih dokaza utvrdilo:

– Muamer Budnjo je od 7. februara 2016. do 10. februara 2016. godine boravio van BiH. To potvrđuje dokument Granične policije BiH i pasoš Muamera Budnje o prelasku državne granice između BiH i Hrvatske, te Hrvatske i Slovenije, kako u odlasku tako i u povratku.

– Dakle, 7. februara 2016. godine napustio je BiH, a u BiH ušao 10. februara 2016. godine.

– Državnu granicu između BiH i Hrvatske prešao je 7. februara 2016. godine, u 12. 34 sati preko graničnog prelaza Brod, a 10.02.2016. godine u 02.18 sati vratio se u BiH preko istog graničnog prelaza.

– Dana 7. februara i 9. februara 2016. godine, u odlasku i povratku, koristio je granične prelaze Bregana – Obrežje prilikom ulaska iz Hrvatske u Sloveniju i obratno.

– Iz izvoda po tekućem računu Muamera Budnje utvrđeno je da je 7. 9. i 10. februara koristio svoju wisa kreditnu karticu za plaćanje auto cesta u EU.

– Iz izvoda po business master kartici utvrđeno je da je 7. februara 2016. godine platio hotelske usluge Hotela Ramada u Minhenu.

– Iz sadržaja elektronske kopije računa hotela vidljiv je datum dolaska Muamera Budnje u hotel, kao i trajanje rezervacije.

– Nadalje, utvrđeno je da je Muamer Budnjo bio na sastanku s njemačkom advokaticom Stephanie Brunner iz Munchena 8. i 9. februara 2016. godine u njenom uredu u Munchenu zbog sudskog spora na tamošnjem sudu. To potvrđuje i izjava njemačke advokatice i dva svjedoka koja su prisustvovala sastanku. Potom, orginalni ugovor, koji je potpisan između Muamera Budnje i navedene njemačke advokatice u njenom uredu u Munchenu 9. februara 2016. godine.

– Prema sadržini originalnog računa za akontaciju od 1.190 eura, advokatica Stephanie Brunner je 9. februara 2016. godine zaprimila navedeni iznos koji joj je platio Muamer Budnjo.
– Telefonski listing BH Telecoma od 1. februara 2016. do 29. februara 2016. godine, potvrđuje da je Muamer Budnjo koristio usluge roaminga.

– Muamer Budnjo posjeduje račun za kupljene lijekove od 8. februara 2016. godine u 10.33 sati, Centrum apotheke Munchen; račun za kupljenu jaknu od 8. februara 2016. godine u 19.08 sati u robnoj kući „Oberpollinger“; račun za kupljene parfeme od 9. februara 2016. godine u 15.58 sati u parfimeriji „Muller“.

– Sve ove navode je potvrdio i njegov prijatelj sa kojim je Muamer Budnjo napustio i vratio se u BiH, te boravio u Njemačkoj, u Munchenu; sadržina njegovog pasoša, dokument Granične policije BiH i računi u elektronskoj formi.

Dakle, i ova provjera Tužilaštva KS kao i sve prethodne, potvrđuju zakonito zastupanje optužnice u predmetu koji se vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu”, navedeno je u saopćenju sarajevskog Tužilaštva.

Kao što je poznato, u Kantonalnom sudu u Sarajevu Ljubi i Bekriji Seferoviću se sudi za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja, neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića.