Tužilaštvo KS: Okerić bio dužan dostaviti izvještaj, a ne isključiti telefon

tuzilastvo ks345

Nakon istupa predsjednika Komisije za sigurnost pri Skupštini Kantona Sarajevo Elvedina Okerića, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu reagiralo je saopćenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

S obzirom na javni istup Elvedina Okerića, predsjednika Komisije za sigurnost, koji je obraćajući se zastupnicima u Skupštini KS izjavio da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo postupalo nezakonito, da je vršena hajka na članove Komisije za sigurnost, a sve zbog traženja tužilaštva da Okerić ovoj pravosudnoj instituciji dostavi primjerak Izvještaja ad hoc tijela, ne ulazeći u razloge s kojom namjerom se Okerić obratio Skupštini KS s ovakvim neistinitim navodima, zbog istinitog informiranja obavještavamo i podsjećamo javnost:

– Tužilaštvo u radu ima predmet formiran po službenoj dužnosti u kojem preduzima radnje u cilju utvrđivanja elemenata krivičnog djela ili odgovornosti.

– Tužilaštvo je shodno zakonskim ovlaštenjima u cilju gonjenja počinilaca krivičnog djela podnijelo zahtjev da se dostavi jedan primjerak Izvještaja, što je Okerić odbio.

– Nakon njegovog odbijanja da postupi po tužilačkom zahtjevu, Tužilaštvo KS je u skladu sa zakonom putem pripadnika MUP-a KS zatražilo primjerak Izvještaja.

– Nakon i daljeg odbijanja Okerića da postupi po zahtjevu, Tužilaštvo je zatražilo pismenu naredbu Općinskog suda u Sarajevu, nakon čega je jedan primjerak Izvještaja izuzet. Tom prilikom Okerić nije imao primjedbi.

Stoga, ukazujemo da Elvedin Okerić ima obavezu da kao zastupnik Skupštine KS, poštuje institucije sistema i postupa u skladu sa zakonom.

Da je postupao na taj način znao bi da je dužan dostaviti predmetni Izvještaj tužilaštvu po upućenom zahtjevu, kao organu krivičnog gonjenja;

Da ne bi isključio telefon i prestao se javljati na pozive tužioca i ovlaštenih službenih osoba;

Da ne bi dezavuirao javnost iznoseći svoje lične dojmove za govornicom Skupštine KS;

Da ne bi doveo do situacije da se primjerak Izvještaja izuzima na osnovu naredbe suda;

Dakle, Tužilaštvo KS još jednom poziva sve nosioce vlasti da se u svojim izjavama i zaključcima rukovode poštivanjem zakona i interesima pravne države, a što je i njihova obaveza.

Svako drugačije ponašanje nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti predstavlja nepoštivanje zakona, unošenje zabune građanima u pogledu njihovih ovlaštenja i stvarnih dešavanja.

Naime, Tužilaštvo KS je postupajući u krivičnom predmetu koji ima u radu, postupalo u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima kao i u svakom drugom predmetu, ne praveći razliku u pogledu osoba koje su dužne postupiti po zahtjevima nadležnih organa.

Komisija za sigurnost Skupštine KS: Brojni propusti u “slučaju Dženan Memić”