Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo KS: Primili smo informaciju o kriminalu u UKCS bez dokaza

ukcs

“Povodom brojnih medijskih članaka i priloga sačinjenih na osnovu navoda, koje je u svom saopštenju iznio direktor Anis Ajdinović, Federalne uprave za inspekcijske poslove, vezano za kontrolu Federalne uprave za inspekcijske poslove u UKCS, obavještavamo javnost da je 15.aprila Tužilaštvo KS zaprimilo dokument – “Informacija o indicijama za počinjenje kaznenog djela”, stoji u saopštenju Tužilaštva KS koje vam prenosimo u cijelosti.

-Iz sadržine Informacije, koja je dostavljena na pet kucanih strana i bez priloga, proizilazi da je Federalna uprava za inspekcijske poslove izvršila inspekcijski nadzor u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu za 2015. godinu, kao nadležna institucija za inspekcijski nadzor.

Iz informacije nadalje proizilazi da su inspektori, u poslovanju Kliničkog centra utvrdili niz nepravilnosti u prometu lijekova i medicinskih sredstava, te “nelogičnosti, neslaganja i diskontinuitet u odnosu na stanje u poslovnim knjigama”, metodom “slučajnog uzorka”.

Ističemo da je Informacija sačinjena od strane Federalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo, čiji uposlenici nemaju svojstvo ovlaštenih službenih lica u smislu odredaba Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH i ista predstavlja samo indicije o mogućem počinjenju nekog krivičnog djela.

Kako uz predmetnu Informaciju nisu dostavljeni bilo kakvi dokazi, te kako je ista sačinjena od strane inspektora koji nemaju status ovlaštenih službenih lica, ovo tužilaštvo će izvršiti dodatne provjere, da bi se moglo opredijeliti u pogledu daljnjeg postupanja, saopćeno je iz Tužilaštva KS.