BiH

provode istragu

Tužilaštvo se oglasilo o slučaju osumnjičenog policajca: “Postupamo u skladu s pravilima struke”

20/12/2020

Ističu da Tužilaštvo Kantona Sarajevo u saradnji s Federalnom upravom policije intenzivno provodi radnje dokazivanja, saslušanja svjedoka, pribavljanje materijalnih dokaza uključujući i snimka video nadzora u banci i utvrđivanje stepena tjelesnih povreda kod teško povrijeđenog M.S. i drugo

Profesionalno provedena istraga najbolja je zaštita svih građana, pa tako i policijskih službenika – saopćeno je iz Ured glavne kantonalne tužiteljice Kantona Sarajevo, povodom reakcije Sindikata policije MUPKS koji traži osudu Tužilaštva KS zbog načina vođenja istrage ranjavanja M.S. od strane policijskog službenika, u prostorijama NLB banke u Sarajevu.

– Sve potrebne radnje od uviđaja pa nadalje su poduzete s ciljem da se utvrdi šta se desilo. Procjena postupajućeg tužioca koji rukovodi uviđajem da ispita sudionika u događaju u svojstvu osumnjičenog ili svjedoka ne prejudicira ishod postupka. Prema policijskom službeniku koji je učestvovao u događaju je postupano u skladu sa pravilima struke – navode iz Tužilaštva.

Ističu da Tužilaštvo Kantona Sarajevo u saradnji s Federalnom upravom policije intenzivno provodi radnje dokazivanja, saslušanja svjedoka, pribavljanje materijalnih dokaza uključujući i snimka video nadzora u banci i utvrđivanje stepena tjelesnih povreda kod teško povrijeđenog M.S. i drugo.

Pojašnjavaju da će tek analizom svih prikupljenih dokaza moći biti utvrđeno da li je upotreba vatrenog oružja od strane policijskog službenika bila zakonita ili je eventualno došlo do prekoračenja granica nužne odbrane, te će tužilačka odluka biti zasnovana na ocjeni svih dokaza.

Također, podsjećaju da oštećeni, optuženi i druge zainteresovane stranke redovno u medijima prejudiciraju ishode istraga i komentarišu postupke koji su u toku, dok se od policijskih službenika očekuje da se pridržavaju svojih etičkih kodeksa i zakona i ne iznose subjektivne stavove o predmetima i tako podrivaju povjerenje građana u Tužilaštvo.

– Na kraju, Tužilaštvo je organ koji radi u skladu sa principima nezavisnosti, jednakosti i nepristrasnosti, te svoje odluke donosi u skladu sa dokazima i zakonom. Nikad nije bilo niti će biti prepreka policijskim službenicima da zakonito obavljaju svoje odgovorne zadatke koji su im povjereni. U tome im Tužilaštvo daje i uvijek će davati svoju punu podršku – saopćeno je iz te institucije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.