BiH

mostar

BH blok zadovoljan rezultatima: “Već smo pobijedili na nekoliko mjesta”

20/12/2020
Foto: Bljesak.info

U BH bloku su, sudeći prema atmosferi koja vlada u štabu ove koalicije, izuzetno zadovoljni dosadašnjim rezultatima izbora u Mostaru

Nosilac liste BH bloka (SDP BiH – Naša stranka) Arman Zalihić kazao je da imaju brojeve koji ohrabruju.

“Jako smo zadovoljni brojkama koje dolaze u naš štab. U Starom gradu smo već pobijedili na nekoliko biračkih mjesta, u centralnoj zoni, Donjoj mahali, Brankovcu.. Kada je riječ o gradskim područjima jugozapad i zapad, tu smo druga politčka opcija iza HDZ-a, i po ovim projekcijama, sigurno ćemo uzeti vijećnička mjesta na tim područjima. Sve u svemu, jako, jako smo zadovoljni”, naveo je Zalihić.

Nositeljica liste za Stari grad Irma Baralija.

“Historijski izbori i kako stvari stoje historijski uspjeh za Stari grad. Od pet mandata najvjerovatnije imamo tri”, kazala je Baralija.

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održani su danas nakon 12 godina. Biračka mjesta zatvorena su u 19 sati, javljaju reporteri N1 s mjesta događaja. Izborni dan protekao je mirno, a kako nam je potvrđeno iz policije, nisu prijavljeni nikakvi incidenti.

Biračka mjesta su otvorena u 7 i zatvorena u 19 sati.

Na izborima se bira 35 vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara i to u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada se bira 13 vijećnika i u 6 izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 vijećnika. To znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega: 22 političke stranke, 4 neovisna kandidata, 4 koalicije i jedna (1) lista neovisnih kandidata odnosno ukupno 370 kandidata.

Centralni birački spisak za Lokalne izbore u Gradu Mostaru je zaključen dana, 11.11.2020. godine sa stanjem na dan, 05.11.2020. godine u 24:00 sata i u isti je uspisano 100.864 birača od čega: 96.797 birača koji glasaju na redovnim biračkim mjestima, 48 birača za glasanje u odsustvu, 34 za glasanje lično za općinu iz 1991. godine, i 3.985 birača za glasanje putem pošte.

Glasa se na 150 redovnih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova. Posebne COVID-19 mobilne timove do dana izbora imenuje Gradska izborna komisija Mostar i njihov broj zavisi od broja odobrenih zahtjeva za glasanje putem takvih mobilnih timova.

Centralna izborna komisija BiH je za posmatranje izbora u Gradu Mostaru akreditirala ukupno 361 posmatrača (5 posmatrača političkih subjekata za posmatranje GCB i CIK BiH; 302 posmatrača udruženja građana; 54 međunarodna posmatrača) a Gradska izborna komisija Mostara je akreditirala 1.356 posmatrača političkih subjekata.

Izbore u Mostaru nadgleda ukupno 1.717 posmatrača.

Podaci o izlaznosti bit će objavljeni u 21 sat.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.