Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo TK: Šerifović osuđen, Čamdžić čeka ročište

lijanovic-tuzilastvo-camdzic serifovic

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli danas je saopćenjem za javnost objasnilo detalje nedavne presude akterima afere vezane za nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području FBiH od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 2011. do 2014. godine, poznate kao “slučaj Lijanović“.

-Kantonalni sud Tuzla je u petak, 1. aprila, na osnovu sporazuma o priznanju krivnje koji je Tužilaštvo zaključilo s optuženim Mersedom Šerifovićem i njegovim braniteljem, donio osuđujuću presudu za Šerifovića i izrekao mu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci i novčanu kaznu u iznosu od 18.000 KM. Dalje, nadležni sud je u presudi izrekao da se Šerifoviću oduzima protivpravno pribavljena imovinska korist u iznosu od 50.000 KM – navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva.

Šerifović je osuđen za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba položaja i ovlašTenja, a vezano za nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima u FBiH.

Nakon izricanja presude Sud je donio odluku da se Šerifović pušta iz pritvora do upućivanja na izdržavanje ostatka izrečene kazne zatvora.

-Također, ovo Tužilaštvo je zaključilo sporazum o priznanju krivnje i sa optuženim Suadom Čamdžićem i njegovim braniteljem, međutim, ročište za odlučivanje o sporazumu o priznanju krivnje Kantonalni sud u Tuzli još nije zakazao. s Obzirom na to, nismo u mogućnosti iznositi bilo kakve detalje o zaključenom sporazumu dok nadležni Sud ne donese odluku o tom pitanju. Čamdžić se po prethodno donesenom rješenju Suda i dalje nalazi u pritvoru – kaže se u saopćenju.

U ovom predmetu optužnica je podignuta i u toku je krivični postupak protiv Jerka Ivankovića Lijanovića i Stipe Šakića, koji se također po ranije donesenom rješenju Suda i dalje nalaze u pritvoru.