Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo traži kaznu za Vojića i Mešića zbog silovanja na području Bihaća

sud i tuzilastvo bih

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo kažnjavanje Adila Vojića i Bekira Mešića zbog silovanja počinjenog u maju 1994. na području Bihaća.

– Prema oštećenoj je ispoljena posebna brutalnost, imajući u vidu da ju je silovalo više lica, te da je tjerana na seksualni odnos sa sinom i komšijom – istakao je tužilac Ćazim Hasanspahić.

Prema optužnici, Vojić i Mešić su, kao pripadnici 501. brigade Petog korpusa ABiH, u noći između 1. i 2. maja 1994. godine na području Bihaća silovali ženu na livadi u blizini njene kuće, prethodno izvršivi razbojništvo nad njom i njenim sinom.

Tužilac je podsjetio na iskaz oštećene D-1, sa čijeg je svjedočenja pred Sudom BiH javnost bila isključena. Po riječima tužioca, ona je jasno i detaljno opisala noć kada su joj petorica naoružanih i uniformisanih lica najprije lupala na vrata, a potom provalili u kuću.

-Na ulazu te kuće i danas su vidljivi tragovi… D-1 kaže da je prvo vidjela komšiju Boru, krvavog, kako ga uvode u njenu kuću. Po ulasku sina su joj bacilli na pod u kuhinji… Potom su je tjerali na spolni odnos sa komšijom, a onda sa sinom. Tukli su ih sve vrijeme. Sina su vezali za radijator. Nju je potom silovao Baja – podsjetio je tužilac svjedočenje D-1 u aprilu 2015. godine.

On je podsjetio da je oštećena ispričala da su je potom odveli do livade, zajedno sa komšijom, i da su je tamo silovali optuženi Vojić i Mešić, te lice za koje je kasnije saznala da se zove Jasmin.

– Adil je bio prvi, pa Bekir, pa Jasmin. Poslije joj je naređeno da krene kući, uz prijetnju da nikom ništa ne govori – kazao je tužilac.

Tužilac je rekao da je oštećena sina vidjela u bolnici, potpuno zamotanog, te da se on nikada nakon ovog događaja nije oporavio.

– Njen sin je preminuo u Americi 2009. godine. Da nije bilo ovog događaja, možda bi još uvijek bio živ – kazao je Hasanspahić.

On je napomenuo da je oštećena D-1 od ranije poznavala optužene Vojića i Mešića, te da ih je prepoznala i u istrazi i u sudnici. Tužilac je dodao kako je njen iskaz u potpunost saglasan sa iskazima dvojice svjedoka od kojih je jedan bio očevidac događaja, a drugi je oštećenu vidio sutradan.

Tužilac je napomenuo da je vještak neuropsihijatar zaključio da je D-1 preživjela izuzetno stresno traumatsko iskustvo, što je dovelo do trajne promjene ličnosti.

Govoreći o svjedocima odbrane, tužilac je rekao kako smatra da su oni svojim iskazima pokušali pomoći optuženima, tvrdeći da je silovanje počinio Ibrahim Hamzić zvani Baja – jedini od petorice spominjanih saizvršilaca koji danas nije živ.

Iznošenje završnih riječi odbrane zakazano je za 9. mart, javlja BIRN-Justice Report.