Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo zatražilo jednomjesečni pritvor za uhapšene pripadnike MUP-a TK

BiH

aljukic hapsenje

Zbog osnovane sumnje da su kao pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) počinili više različitih krivičnih djela, kantonalni tužilac zatražio je jednomjesečni pritvor za Samira Aljukića (44), načelnika Sektora uniformisane policije i vršioca dužnosti komesara MUP-a TK, Jasmina Kurtića (43), zaposlenika operativnog centra MUP-a TK, te za policajce u Policijskoj stanici Istok u Tuzli Vedrana Matovića (42) i Adnana Đulovića (39). Svi su uhapšeni u petak tokom akcije Federalne uprave policije u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvomTuzlanskog kantona, piše Anadolu Agency.

“Aljukić i Kurtić su osumnjičeni da su, obavljajući različite rukovodne pozicije u MUP-u TK, u dužem periodu, kršeći pravilnike ovog Ministarstva, počinili krivično djelo protivzakonito posredovanje u produženom vremenskom trajanju u sticaju sa krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlaštenja. Matović i Đulović su osumnjičeni da su kao policajci u PS Istok Tuzla počinili krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave”, kazao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Prema Arnautovićevim riječima, sva četvorica se sumnjiče da su od oktobra 2011. do septembra 2013. godine iskorištavajući svoj položaj u MUP-u TK obustavljali izdavanje prekršajnih naloga za vozače većeg broja firmi čija su vozila, prilikom kontrole saobraćaja, policajci upućivali na vanredni tehnički pregled, zbog utvrđenih nepravilnosti.

“Prekršajni nalozi su dostavljani Aljukiću ili Kurtiću, a policajci su vlasnike firmi upućivali da obave razgovore sa njima kako bi zaustavili prekršajne postupke uz određene naknade za to. Kada je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a TK dobila informacije o ovim radnjama, osumnjičeni su pokrenuli izdavanje istih prekršajnih naloga, iako su znali da je nastupila apsolutna zastarjelost njihovog podnošenja”, rekao je Arnautović.

Nakon hapšenja četvorke, pripadnici FUP-a izvršili su pretrese objekata i automobila koje su koristili osumnjičeni.

“Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao je osumnjičene. Istraga u ovom predmetu će se nastaviti i u narednom periodu. Detaljnije informacije o radnjama koje se osumnjičenima stavljaju na teret da su ih počinili samostalno, moći ćemo prenijeti javnosti tek nakon okončanja istrage”, kazao je Arnautović.

Iz MUP-a TK nisu se oglašavali u vezi sa hapšenjem grupe njihovih uposlenika.