Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Dan rs-a"

Tužilaštvu BiH predate krivične prijave protiv RS-a i njenih funkcionera

230109_tuzba_25489

“Izazivanje nemira ne treba nikome. Smatramo da trebamo da živimo u jedinstvenoj domovini. Ovo što danas rade, mi moramo voditi računa da nam se ne ponovi 1992 – 1995”

Nekoliko udruženja predalo je Tužilaštvu BiH krivične prijave za, kako su naveli, “nepoštivanje Odluka Ustavnog suda BiH, za narušavanje i podrivanje ustavnopravnog poredka BiH, te protuzakonito organizovanje provokativne militarističke parade i promoviranje retorike podjela i mržnje od strane vlasti bh. entitet Republika Srpska”, javlja N1.

“Po krivičnom zakonu naša krivična prijava je inicijativa. Krivičnog postupka nema po privatnoj tužbi. Naša domovina nema perspektive ako nema mira. S nama dijele mišljenje oni koji vole BiH. Ne treba se dozvoljavati da se svako malo zvecka oružjem, ljudima se razvlači pamet. Stvara se dojam da naša država nije moguća i da ovdje nema slobode”, kazala je Sabaheta Čutuk, predsjednica udruženja “Žene borci 92-95”, Kantona Sarajevo.

Amerisa Ahmetović, predsjednica civilnih žrtava rata Svjetlost iz Sarajeva je kazala:

“Izazivanje nemira ne treba nikome. Smatramo da trebamo da živimo u jedinstvenoj domovini. Ovo što danas rade, mi moramo voditi računa da nam se ne ponovi 1992 – 1995”, kazala je.

“Mnogo se prijestolnice rekle ono što sam govorila. Ne okrivljujem našu vlast, ona je nemoćna. Ovaj dan se ne može slaviti jer je RS napravljena na genocidu. Ništa ne radi visoki predstavnik, samo piše pisma. Očekivala sam EUFOR da rastjera ovu bagru. Tužilaštvo će nadam se uraditi ono što treba, da ovo zaustavi”, kaza je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja ”Žena – žrtva rata”.