AJN BiH

Tužilaštvu TK dostavljen izvještaj o izgradnji izolatorija u Srebreniku

izolatorij-srebrenik

Poslove adaptacije dobila je firma “Fenix AS”, čiji je suvlasnik, sa 33 posto udjela, Fadil Smajić, vijećnik Gradskog vijeća Srebrenika

Agencija za javne nabavke (AJN) Bosne i Hercegovine dostavila je Tužilaštvu Tuzlanskog kantona izvještaj o monitoringu predmeta izgradnje izolatorija, koji je gradska uprava Srebrenika izgradila za potrebe liječenja zaraženih koronavirusom u martu ove godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Agencija za javne nabavke dostavila je izvještaj o monitoringu sa svom potrebnom dokumentacijom, nakon čega će Tužilaštvo TK izvršiti dalje provjere samog predmeta i izgradnje izolatorija u Srebreniku, te u skladu sa zakonima i propisima poduzeti iduće korake”, kazao je za BIRN BiH Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

BIRN BiH je ranije u tekstu “Izgradnja izolatorija u Srebreniku povjerena firmi gradskog vijećnika” pisao o ovom slučaju, nakon čega je Agencija formirala predmet i od ugovornog organa tražila dokumentaciju kako bi kroz monitoring predmet bio ispitan.

Grad Srebrenik je nedavno naredbom Kriznog štaba donio odluku o adaptaciji izolatorija i trijažnog centra za liječenje zaraženih koronavirusom, koji je napravljen u Centru za edukaciju odraslih Srebrenik. Poslove adaptacije dobila je firma “Fenix AS”, čiji je suvlasnik, sa 33 posto udjela, Fadil Smajić, vijećnik Gradskog vijeća Srebrenika.

Adaptacija izolatorija nije rađena uobičajenim postupkom javnih nabavki, zbog hitnosti situacije, kazali su ranije iz Gradske uprave Srebrenika.

Direktor AJN Đenan Salčin rekao je ranije za BIRN BiH da će pratiti ovaj slučaj kroz inicijativu za praćenje nabavki tokom epidemije u saradnji sa tužilaštvima u BiH.

“Kako sam vidio iz odgovora koji je Gradska uprava Srebrenika uputila vama, oni navode da se suspenduje Zakon o javnim nabavkama tokom vanredne situacije, što nije tačno. Predsjedništvo BiH ne može suspendovati zakon, pa ni manji nivoi vlasti. Jasno je propisano kako se sprovode nabavke u hitnim slučajevima, i to ćemo ispitati”, kazao je Salčin.

On je ranije za BIRN BiH objasnio da izabrani dužnosnici sa značajnijim udjelima u kompanijama ne mogu učestvovati u javnim nabavkama.

“Po aktuelnom Zakonu o javnim nabavkama, izabrani dužnosnici prilikom sprovođenja javnih nabavki, mogu imati do 20 posto vlasništva u kompaniji koja dobija posao”, kazao je Salčin.