Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Formiran predmet

Tužioci i SIPA u Kliničkom centru Sarajevo zbog respiratora

tuzitelji (1)

Postupa se po usmenoj naredbi kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo

Tužioci su u ponedjeljak ušli u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nakon što je Tužilaštvo nekoliko sati ranije formiralo predmet koji se odnosi na pismo doktora KCUS-a o korištenju uvezenih kineskih respiratora i šteti njihovog korištenja po pacijente.

To je potvrđeno iz Tužilaštva KS i navedeno da u ovom trenutku ne mogu davati bilo kakve informacije, niti govoriti o detaljima. U Klinički centar ušli su i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Na upit RSE da li SIPA asistira kantonalnom Tužilaštvu koje je ušlo u KCUS, Luka Miladinović, glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je rekao:

“Mi smo gore već. Sad su naši istražitelji na terenu. Postupa se po usmenoj naredbi kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo”.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) formiralo je u ponedjeljak (5. aprila) predmet koji se odnosi na pismo doktora sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) o upotrebi uvezenih kineskih respiratora u ovoj zdravstvenoj ustanovi i šteti njihovog korištenja po pacijente.

Sedamnaest anesteziologa potpisalo je pismo i u njemu su ukazali na to da su respiratori ACM 812A koje je iz Kine uvezla firma “Srebrena malina” korišteni u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu neispravni.