Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Tužioci Tužilaštva KS tvrde da zastupnici u Skupštini KS “nanose veliku štetu ugledu pravosuđa”

skupstina ks

“Na Skupštini Kantona Sarajevo nije razmatran izvještaj o radu KTKS za 2020. godinu, već se skupštinska govornica iskoristila za preispitivanje rada tužilaca tog tužilaštva na pojedinim predmetima za koje poslanici u Skupštini nisu ovlašteni”

Na danas održanom Kolegiju tužilaca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donesen je zaključak da se osuđuje i izražava zabrinutost u pogledu postupaka pojedinih zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo kojim se dovodi u pitanje nezavisnost tužilaštva, te daje podrška radu glavne tužiteljice, saopćio je Kolegij tužilaca Kantona Sarajevo.

Prema stavu Kolegija tužilaca, na Skupštini Kantona Sarajevo nije razmatran izvještaj o radu KTKS za 2020. godinu, već se skupštinska govornica iskoristila za preispitivanje rada tužilaca tog tužilaštva na pojedinim predmetima za koje poslanici u Skupštini nisu ovlašteni.

Kolegij tužilaca smatra da se iznošenjem u javnost paušalnih navoda da postoje slučajevi u kojima tužioci krše zakon i time nanose štetu oštećenim, nanosi velika šteta ugledu pravosuđa i podriva njegov autoritet, što nije u interesu demokratske države koja počiva na principu podjele vlasti, od kojih jednu granu čini i nezavisno tužilaštvo, niti je to u interesu njenih građana.

Prema stavu Kolegija, ne radi se samo o pitanju zaštite integriteta pojedinih nosilaca pravosudnih funkcija, nego pitanju zaštite pravosuđa od neprimjerenih utjecaja zakonodavne vlasti na njenu nezavisnost.

Kolegij tužilaca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo podsjeća da su institucije koje su u okviru svojih nadležnosti ovlaštene i dužne da nadziru ili prate rad Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, upoznate sa izvještajem o radu Tužilaštva KS za 2020. godinu, kao i sa radom u pojedinim predmetima koji su pomenuti u zastupničkoj diskusiji, saopćeno je.