Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Zatražen pritvor za Mehmedagića zbog ljetovanja sa Sarajlićem

osman-mehmedagić-osmica

Odbrana je istakla da Tužilaštvo nema dokaza da je došlo do kršenja mjera zabrane

Državno tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), zbog kršenja mjera zabrane kontakata sa svjedocima. Odbrana je ocijenila da nema dokaza o bilo kakvom kontaktu sa svjedokom Asimom Sarajlićem, piše Detektor.

Tužilac Oleg Čavka je podsjetio da je Sud BiH 16. jula odbio prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora Mehmedagiću i odredio “najblaže mjere” zabrane komuniciranja i približavanja svjedocima na 50 metara.

Čavka je rekao da je Tužilaštvo na osnovu fotografija iz medija dobilo saznanja da je Mehmedagić, koji je pod istragom zbog krivotvorenja službene istrage, na jednom vjenčanju bio na udaljenosti manjoj od 50 metara sa svjedokom Asimom Sarajlićem.

On je naveo da je Tužilaštvo zatražilo daljnje provjere i da je od Granične policije BiH dobilo podatke da su Mehmedagić i supruga, samo pet dana nakon određivanja mjera, otputovali u Antalyu (Turska) sa Sarajlićem.

“U Antalyi su bili deset dana. Istim letom su otputovali i vratili se. Avion kojim su išli dug je 37 metara. Granični prelaz su prešli u razmaku od jedne minute”, obrazložio je Čavka.

On je napomenuo da, iako to nije predmet gonjenja, Sarajlić je osoba optužena za trgovinu uticajem, kao i da je ovaj svjedok prodao “sporno vozilo” Mehmedagićevoj supruzi.

Odbrana je istakla da Tužilaštvo nema dokaza da je došlo do kršenja mjera zabrane.

Branilac Nermin Mulalić je kazao da ne znači da su Mehmedagić i Sarajlić bili na istom mjestu ako su zajedno bili na aerodromu. Naveo je da Mehmedagić, kao direktor OSA-e, ne prolazi istu proceduru kao ostali putnici i da u avion ulazi posljednji, a izlazi prvi.

Dodao je da se na fotografiji iz Begove džamije vidi da je Mehmedagić okrenut leđima Sarajliću, što, kako smatra, ukazuje da nije imao namjeru da ostvari kontakt s njim.

Mulalić je naglasio da je u rješenju o mjerama zabrane Sud zaključio da ne postoji osnov sumnje za pranje novca, a da Sarajliću nije postavljeno nijedno pitanje o krivotvorenju službene isprave.

“Sarajlić nije svjedočio za djelo za koje je Sud pronašao osnovanu sumnju”, rekao je branilac.

Odbrana je irelevantnim ocijenila navode tužioca o postupku protiv Sarajlića, navodeći da Tužilaštvo time kompromituje svog svjedoka.

Braniteljica Senka Nožica smatra nezakonitim da Granična policija dostavlja ovakve podatke Tužilaštvu bez naredbe Suda, s obzirom da je svako putovanje direktora OSA-e službena tajna.

Prema njenom mišljenju, u ovom slučaju je u pitanju lični sukob zbog prijava koje je osumnjičeni podnio protiv tužioca.

“Vidimo stanovitu ostrašćenost koja prelazi granice ovlaštenja Tužilaštva”, kazala je Nožica.

Ona je dodala da boravak dva čovjeka na nekom mjestu ne znači da su ostvarili kontakt, koji mora biti verbalni ili određenim gestovima. Rekla je da su drugi “razumni” tužioci u sličnim situacijama shvatali šta znači boravak u nekom prostoru i “da nisu uzimali metar”.

Tužilac Čavka je kazao da su se od Odbrane čule krupne riječi, a da Tužilaštvo samo iznosi činjenicu da su Mehmedagić i Sarajlić zajedno ljetovali.

Mehmedagiću je Sud BiH ranije odredio mjere zabrane sastajanja i kontaktiranja s osumnjičenim Denisom Prcićem, Melisom Belkić-Mujkanović, Emirom Mujkanovićem, kao i svjedocima Tužilaštva. Prema Tužilaštvu, Prcić je, kao direktor Američkog univerziteta u BiH, krivotvorio diplomu Mehmedagiću.