Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz USK

Tužiteljica propustila disciplinsko ročište zakazano zbog njenog nepojavljivanja na suđenjima

Ured disciplinskog tuzioca birn bih-1

Nakon što je konstatovano da tužiteljica nije došla na ročište, iznesena je informacija po kojoj se smatra da je Dedić zaprimila pisanu najavu zakazanog ročišta te da je naknadno kontaktirana telefonom

Tužiteljica Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Vildana Dedić nije se pojavila na pripremnom ročištu po tužbi koju je protiv nje, zbog neopravdanih nepojavljivanja na suđenjima, podigao Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), piše BIRN BiH.

Ured joj stavlja na teret disciplinski prekršaj “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”.

Nakon što je konstatovano da tužiteljica nije došla na ročište, iznesena je informacija po kojoj se smatra da je Dedić zaprimila pisanu najavu zakazanog ročišta te da je naknadno kontaktirana telefonom. Tužena Dedić je objasnila da je bila na bolovanju, zamolivši da se ročište odgodi.

Sudija Sanjin Bogunić je konstatovao da se takvo opravdanje za izostanak sa ročišta ne može smatrati dobrim.

Tužitelj Mirza Hadžiomerović kazao je da se radi o jednostavnom predmetu, dodavši kako je tužena u periodu od 2018. do 2021. godine sedam puta neopravdano propustila da se pojavi na ročištima na kojima je bila postupajuća tužiteljica.

Hadžiomerović je naveo niz dokaza, među kojima su pozivi Općinskog suda u Sanskom Mostu i zapisnici u sudskim predmetima.

Prvostepena disciplinska komisija prihvatila je sve navedene dokaze, uz dodatak kako se smatra da tužena Dedić, s obzirom na njeno neprisustvo na ročištu, nema dokaza.

Glavna rasprava će biti održana 30. marta 2022. godine.