Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužiteljstvo BiH: Ove godine 600. optuženi za ratne zločine

BiH

DSC05217

Glavni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Goran Salihović, sa zamjenicima glavnog tužitelja i suradnicima, održao je veliki kolegij svih uposlenika Tužiteljstva BiH.

Teme kolegija odnosile su se na ostvarene rezultate u prvom kvartalu 2016. godine, planove rezultata do kraja godine, kao i povećanje opsega rezultata u odnosu na prethodne godine.

Tužiteljstvo BiH će do jeseni ove godine, dostići brojku od 5.000 optuženih osoba u povijesti ove institucije, što je zasigurno značajan rezultat za instituciju Tužiteljstva BiH i cjelokupan pravosudni sustav BiH.

Imajući u vidu da se optužene osobe terete za ratne zločine, organizirani kriminal, korupciju, terorizam, financijski kriminal, trgovinu ljudima, međunarodna krijumčarenja opojnih droga i druga kaznena djela iz nadležnosti tužiteljstva, ovaj rezultat doista govori o velikom radu i zalaganju tužitelja, suradnika, istražitelja i svih uposlenih u Tužiteljstvu BiH.

DSC05223

Također, ove godine, bit će dostignuta brojka od 600 optuženih za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, što Tužiteljstvo BiH čini institucijom s najviše optuženih za ratne zločine u svijetu, nakon drugog svjetskog rata i Nirnberškog i Tokijskog tribunala.

Na kolegiju su prezentirane aktivnosti u vezi s renoviranjem kapaciteta Tužiteljstva BiH i pripremama za početak izgradnje nove zgrade tužiteljstva.

Na kolegiju je istaknuto i da su tužitelji koji su prije nekoliko mjeseci imenovani u Odsjek za terorizam, počeli intenzivno raditi na predmetima, što će doprinijeti borbi protiv terorizma i spriječavanju terorizma i aktivnosti koje imaju veze s terorizmom, kao i odlaskom državljana BiH na strana ratišta.

S obzirom na povećanje broja tužitelja, očekuje se da će rezultati rada Tužiteljstva BiH u ovoj godini, biti izuzetno dobri, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.