Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla: Koncentracija zagađujućih čestica u padu

tuzla_ilustracija

Zbog prekomjerne zagađenosti zraka na području grada Tuzla i općine Lukavac, još je na snazi epizoda uzbune, koju je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona proglasilo 30. januara.

Epizoda uzbune proglašena na osnovu podataka dobijenih iz sistema za praćenje kvaliteta zraka, koji su tada pokazali povećanje koncentracije zagađujuće materije sumpordioksida.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a Hasan Fehratović, ujedno i komandant Štaba Civilne zaštite TK-a, potvrdio je Feni da koncentracija zagađujućih čestica u zraku u Tuzli ima tendenciju pada, zrak je sve čistiji, ali se stanje mora pratiti 24 sata.

-Kada koncentracija zagađujućih čestica bude smanjena do određenog nivoa, epizoda uzbune će biti stavljena van snage. Vidjet ćemo kako varira stanje iz sata u sat u toku dana, te nakon toga donositi odluke u skladu s tim – kaže Fehratović.

Poručio je građanima da se pridržavaju mjera koje je resorno ministarstvo preporučilo.

Građanima je, između ostalog, preporučeno da ograniče boravak i kretanje na otvorenom prostoru, da upotrebu putničkih i teretnih vozila svedu na minimum, te da u kotlovnicama za grijanje i u procesu proizvodnje ne koriste čvrsto gorivo u kojem je prisutna veća koncentracija sumpora.

U osnovnim i srednjim školama na području Grada Tuzla nastava je danas obustavljena.