Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lagumdžija na koferenciji o prevenciji nasilnog ekstremizma

Nakon trodnevnog rada, usvajanjem Barcelona deklaracije, okončana je međunarodna konferencija na kojoj je usvojen “Akcioni plan euromediteranskog civilnog društva na prevenciji svih formi nasilnog ekstremizma”, saopćeno je iz Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo

Uz aktivno učešće više od 220 aktivista, eksperata i predstavnika 160 organizacija iz 22 zemlje, usvojenim dokumentom je definirano i formiranje Opservatorija za prevenciju nasilnog ekstremizma euromediteranskog regiona, koja će biti institucionalna podrška u realizaciji Akcionog plana organizacijama civilnog društva na ispunjavanju usvojenih aktivnosti.

Grupa nevladinih organizacija, u saradnji sa Evropskom komisijom, Vladom Katalonije i Barcelone, pozvala je Zlatka Lagumdžiju, osnivača Fondacije Društva zajedničkih vrijednosti, da uime Madridskog kuba bude specijalni gost na završnom plenumu sa izlaganjem na temu “Nova paradigma prevencije nasilnog ekstremizma kroz institucionalne inicijative i akcije”.

Dajući svoj doprinos u definiranju Barcelona deklaracije, Lagumdžija je istakao da postojeći politički pristupi u borbi protiv nasilnog ekstremizma niti su efikasni niti zaustavljaju rastući terorizam. Štaviše vrlo često imaju negativane posljedice po globalni mir i poštivanje ljudskih prava.

Bez cjelovite i inkluzivne strategije ključnih aktera današnjeg društva, kako na svjetskoj tako i na lokalnoj razini, sama vojna sredstva nisu dovoljna i uz to su nekada i kontraproduktivna.

Prevencija, akciona uključenost civilnog društva i liderstvo u kreiranju društva zajedničkih vrijednosti nemaju alternativu u borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Vlade same ne mogu pobijediti terorizam, ali je njihova uloga nezamjenjiva, kako u realizaciji uspješne strategije tako i u “pomaganju” da se kreira plodno tlo za podršku nasilnom ekstremizmu. Najsvježiji primjer su aktivisti ISIL-a koji su danas najsretniji zbog odluke o zabrani nove američke administracije koja se odnosi na sve državljane samo nekih probranih zemalja sa muslimanskom većinom. Taj primjer im je najbolji “poklon” kojim pokušavaju dokazati da je danas Amerika u ratu sa Islamom a ne sa ISIL-om. Radikalna retorika je najčešće uvod u radikalnu politiku, nakon koje nastupa nasilni ekstremizam, sa namjerom da silom institucionalizira svoje radikalne ciljeve i potom kreira društvo u kojem nema mijesta za različitosti koje karakterišu savremenu civilizaciju, navodi se u saopćenju.

Lagumdžija je u tom kontekstu predstavio novi projekt Madridskog kluba koji ima za cilj izgradnju efektivne alternative i pozitivnog narativa nasilnom ekstremizmu.

Efektivan alternativni narativ treba biti u stanju da se suprotstavi i pobijedi u borbi sa idejama koje treba da dođu do srca i do razuma onih koji su danas ranjivi na ekstremističke narative – i to posebno do srži svakog društva, do mladih ljudi.