Tuzla: Premijerno izvedena predstava “Srebrena krv”

predstava srebrena krv

Nakon predstave o genocidu u Srebrenici pod nazivom “Srebrena krv”, koja je večeras premijerno izvedena u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, publika, u kojoj su bile i preživjele žrtve srebreničkog egzodusa iz jula 1995. godine, salu je napustila plačući, ali i čestitajući glumcima.

Predstava o dvojici braće koji pokušavaju pomoći svojoj zajednici u najtežem trenutku, suočavajući se licem u lice sa zločincem koji pohvalno govori o jednom od braće, istovremeno tražeći ga da ga ubije, autentično je oslikala zbivanja u Srebrenici prije 21 godinu. Tako misle i oni koji su svemu tome svjedočili i o čemu imaju vlastita iskustva i kao takvi i više su nego kompetentni komentirati. Ovaj pozorišni komad premijerno je, u kamernoj atmosferi, odigran na simboličan datum, na Dan pobjede nad fašizmom.

predstava srebrena krv1

“Nedim Malkočević, koji je režirao ‘Srebrenu krv’, uradio je to vrlo vjerodostojno, baš kao što je i odglumio dva lika u predstavi. To ne može svako. Dalje, ne može svako odigrati ni ulogu Kerima, koju je fantastično, s obzirom na to da nije glumac, iznio Samir Karić, novinar koji izvještava o svim mirnim protestnim šetnjama ´Žena Srebrenice´ koji se svakog 11. u mjesecu održavaju u Tuzli˝, izjavila je vidno potresena Nura Begović iz Udruženja “Žene Srebrenice”, poručujući da se predstava treba odigrati u što više sala.

Malkočević je rekao da je, bez obzira na uloženi trud, sve vrijeme bio pod pritiskom jer nije znao kako će reagirati majke i sestre iz Srebrenice.

predstava srebrena krv3

“Reakcije koje smo svi osjetili jače su i od suza. Ideja nije ni bila da nekog rasplačemo, nego da pošaljemo poruku i opomenu o događajima koji su poraz civilizacije. Bila je to velika odgovornost, ali dobili smo pohvale od žrtava. Efekti premijere tek će da se vide, a reprizno ćemo je igrati sutra, prekosutra i u četvrtak”, rekao je Malkočević.

Karić je izjavio da je bio posebno dirljivo kada su poslije predstave članice Udruženja “Žene Srebrenice” grlile i ljubile glumce.

predstava srebrena krv2

“Čestitale su nam i kazale da smo napravili dobru predstavu, što nas posebno raduje, jer rad na ovom projektu nosi posebnu težinu. Znali smo da je riječ o teškoj i emotivnoj temi, ali, iskreno, ovakve reakcije nismo očekivali”, rekao je Karić.