Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzla: Proglašena epizoda pripravnosti zbog zagađenosti zraka

tuzla-smog

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona proglasilo je epizodu pripravnosti na području grada Tuzla zbog zagađenosti zraka, potvrdio je Feni ministar prostornog uređenja i zaštite okolice tog kantona Hasan Fehratović.

Ferhatović ističe da se upozorava rizičnim grupama stanovništva da smanje kretanje i apeluje na smanjenje korištenja motornih vozila.

Također, kako navodi ne preporučuje se duži boravak na otvorenom, a ukoliko je kretanje napolju neophodno, preporučuje se korištenje zaštite u vidu šala ili marame za prekrivanje usta i nosa.

Preporuke se odnose na sve građane, ali posebno na rizične grupe stanovništva poput osoba s hroničnim bolestima respiratornih organa, starijih osoba, te s oboljenjima srca, trudnicama, kao i djeci predškolskog uzrasta.

Resorno ministarstvo je obavijestilo Gradsku službu civilne zaštite Tuzla o proglašenju epizode pripravnosti, a koja može poduzeti mjere poput zabrane kretanja za teretna motorna vozila ukupne mase iznad 7,5 tona u određenom vremenu na određenim saobraćajnicama, zatim upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u domaćinstvima i pozivanje da će se u slučaju da postoje sumnje da se vrše takve nedozvoljene radnje, prijaviti nadležnim inspekcijama.

Također CZ Tuzla može uputiti poziv pravnim subjektima, vlasnicima i korisnicima kotlovnica ili ložišta, da preduzmu sve potrebne tehnički izvodive mjere da bi se smanjile emisije u zrak uključujući korištenje drugih, ekološki prihvatljivih energenata i čišćenje dimnjaka.