Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Yildirim u Ankari primio Džaferovića i Softića

dzaferovic – softic

Premijer Republike Turske Binali Yildirim sastao se danas u Ankari sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefikom Džaferovićem i predsjedavajućim Doma naroda PSBiH Safetom Softićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak Džaferovića, Softića i Yildirima u Ankari je trajao oko sat vremena.

Džaferović i Softić boravit će od 24. do 26. januara u zvaničnoj radnoj posjeti Republici Turskoj, gdje će sa najvišim zvaničnicima razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa i privredne saradnje dvije prijateljske zemlje.

Delegaciju PSBiH u Ankari će, kako je predviđeno, pored Yildirima primiti i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Džaferović i delegacija posjetili su i Veliku narodnu skupštinu Turske (TBMM), odnosno područje bombardovano prilikom pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine, za koji je odgovorna teroristička organizacija FETO.

Zamjenik predsjednika TBMM-a Ahmet Aydin je delegaciju iz BiH informisao o pokušaju državnog udara.

Aydin je tom prilikom ukazao na važnost uzajamne podrške između Turske i Bosne i Hercegovine te izrazio zadovoljstvo zbog solidarisanja koje je Parlamentarna skupština BiH pokazala tokom pokušaja državnog udara.

”Za nas su važni koraci koje ste poduzeli u vezi sa pitanjem organizacija u Bosni i Hercegovini koje su povezane sa FETO-om. Očekujemo da, s ciljem dobijanja konkretnih rezultata ovih koraka, kontrolu nad obrazovnim institucijama povezanim sa FETO-om, preuzme Fondacija Maarif. U potpunosti vjerujemo da će prijateljska i bratska Bosna i Hercegovina u najkraćem roku odgovoriti na ovaj naš ispravni zahtjev”, istakao je Aydin koji je dodao kako je Bosna i Hercegovina zabilježila značajan razvitak kada je riječ o procesu članstva u EU.

Tokom zvanične posjete Republici Turskoj, delegacija PSBiH boraviće i u Bursi gdje će sa guvernerom Burse Izzettinom Kucukom, razgovarati o mogućnostima privredne saradnje i investiranja turskih privrednika u BiH.